Acolo unde persoanele au stat la coadă în ziua alegerilor precedente și nu au reușit să-și exercite dreptul la vot, e nevoie de crearea mai multor secții de votare. În acest sens, este înțeleasă propunerea oficialilor de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău de a majora numărul secțiilor de votare în străinătate, inclusiv Federația Rusă, a menționat comentatorul politic Veaceslav Berbeca, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, la dezbaterea publică cu tema „Specificul campaniei electorale 2021: tradiții și tendințe noi”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui Veaceslav Berbeca, geopolitica nu poate fi exclusă dintr-un mesaj politic, de aceea a revenit în forță și aceasta se datorează Blocului comuniștilor și al socialiștilor. „Toți cetățenii din Republica Moldova vor să trăiască într-un stat dezvoltat, indiferent dacă sunt pro-europeni sau pro-ruși. Ei sunt sub influența mesajelor politice și depinde de felul în care partidele politice știu să ajungă la cetățenii de rând. Orice ar face partidele politice, societatea este divizată din punct de vedere geopolitic, iar unii sunt încă nostalgici după URSS. Contează mult ce fac aceste partide după ce ajung în Parlament”, a subliniat comentatorul politic.
Expertul a spus că fiecare partid încearcă să-și mobilizeze electoratul, inclusiv cel din diasporă, pentru a obține mai multe voturi. „Partidele unioniste nu au fost mult timp în Parlament, chiar dacă sondajele de opinie arată că o bună parte a societății se pronunță pentru unirea cu România. Posibil ca unioniștii să nu se regăsească în viitorul Parlament și asta pentru că unioniștii sunt departe de a fi un bloc unit”, a opinat Veaceslav Berbeca.
Totodată, comentatorul politic crede că Partidul Acțiune și Solidaritate ar avea mai multe șanse într-un bloc cu alte partide de dreapta. „Într-un bloc comun, cum a fost ACUM la alegerile parlamentare anticipate, PAS ar avea șanse mai mari să obțină mai multe voturi și să creeze o majoritate parlamentară în viitorul Parlament. Nu este exclus că numărul de voturi pe care le-a obținut Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 2020 se vor proiecta și la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, dar aceasta urmează să vedem”, a relevat Veaceslav Berbeca.
În opinia comentatorului politic de la IDIS „Viitorul”, puțini concurenți electorali s-au pronunțat până acum cu privire la reforma administrației publice locale care prevede descentralizarea și autonomia locală care trebuie să devină o prioritate a tuturor actorilor politici cu scopuri de a accede în Parlament.
Dezbaterea publică „Specificul campaniei electorale 2021: tradiții și tendințe noi” este ediția a 187-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.