Vasile Grădinaru: De selectarea procurorului general se ocupă CSP, nu PAS sau Maia Sandu

Partidul Acțiune și Solidaritate nu-și asumă eșecul concursului pentru funcția de procuror general pentru că aceasta este responsabilitatea Consiliului Superior al Procurorilor. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, potrivit căruia prioritatea guvernării a fost constituirea unor instituții independente, care trebuie acum să acționeze independent, fără intervenții din partea politicului. Vasile Grădinaru spune că numirea unui nou procuror general este una dintre recomandările Uniunii Europene, care trebuie realizată până la finalul lunii martie, notează IPN.

Vasile Grădinaru spune că guvernarea PAS nu are nicio tangență cu eșecul concursului pentru funcția de procuror general, aceasta fiind, exclusive, prerogativa membrilor CSP. Deputatul PAS spune că Olesea Vîrlan, din cauza căreia a fost anulat concursul, a fost delegată în componența CSP de breasla procurorilor.

„De selectarea procurorului general se ocupă Consiliul Superior al Procurorilor, nu PAS, nu Maia Sandu. Responsabilitatea PAS-ului este doar să constituim instituții asupra cărora nu apar întrebări referitor la integritatea și competența acestora. Noi acest lucru l-am făcut. Noi am constituit instituții independente, care trebuie să acționeze independent. Și tocmai acum era cazul să acționeze independent, fără ca noi să intervenim. Slavă Domnului, că acest membru CSP a fost delegat de Procuratură, n-a fost delegat de noi. Procurorii au avut încredere în acest om, l-au delegat și el a votat cum a votat. Spre deosebire de alți membri CSP, din alte generații, a avut decența și și-a depus demisia. Noi ne-am asigurat că avem un proces de selectare corect, mai departe să se ocupe membrii CSP”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Reprezentantul guvernării spune că numirea unui nou șef la Procuratura Generală este o recomandare a Uniunii Europene, iar onorarea acestui angajament urma să fie raportată la sfârșitul lunii martie.

„Este rău că nu avem procuror general din două motive. În primul rând, finalizarea procesului ar fi dat stabilitate în sistem. Doi, am fi îndeplinit o condiție care era necesar să fie îndeplinită până la sfârșitul lunii martie. Nici nouă nu ne pică bine. Ar fi trebuit să raportăm deja la sfârșitul lunii martie îndeplinirea celor nouă recomandări, printre ele fiind și alegerea procurorului general”, a mai spus Vasile Grădinaru.

La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror general, cu inițierea ulterioară a unui nou concurs. Decizia a fost luată după ce membrul CSP, Olesea Vârlan, a
depunctat „din greșeală” un candidat la funcția de procuror general. Ulterior, Olesea Vârlan și-a dar demisia din funcția de membru CSP.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE