Vasile Costiuc: Partidele unioniste prin definiție sunt pro-europene

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că partidele unioniste prin definiție sunt pro-europene, pentru că Unirea cu România înseamnă integrarea în UE, însă partidele pro-europene în ultimii ani au fost mai puțin europene și au jucat un rol important în scăderea încrederii populației în vectorul european, prin comportamentul său non-european. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Referindu-se la sistemul mixt de vot, Vasile Costiuc susține că din start acesta pune într-o poziție de inferioritate partidele unioniste. „Într-o circumscripție, nu sunt sigur care partid sau candidat va avea de câștigat, dacă va vorbi deschis despre apropierea cu Români, și totodată știm foarte bine că concurenții pe care îi avem au la îndemână factor administrativ, mediatic, financiar. Dacă nu se va introduce modificări la legislație, introducându-se turul doi la alegeri, sunt șanse foarte mici să avem deputați aleși din circumscripții, chiar dacă s-ar crea un bloc unionist”, a notat Vasile Costiuc.

Aș fi vrut să văd în apariția lui Traian Băsescu la Chișinău un factor care ar fi relansat mișcarea de eliberare națională pe care au compromis-o cu succes cei care au fost în fruntea acesteia în anii ‘90”, a spus Vasile Costiuc.

Liderul PDA consideră că partidele unioniste ar trebui acum să meargă și să vorbească cu oamenii din sate despre beneficiile pe care le-ar aduce rapid reunirea. Anume acest procedeu ar putea fi unul dintre puținele instrumente aplicate în acest caz cu succes. Ar fi un pericol cardurile lui Șor sau alte centre mediatice care ne spală pe creieri în fiecare zi, dar dacă mergi la om și îi explici că în 27 de ani nu am făcut niciun pas înainte și unica posibilitate de a scăpa de această situație este reunirea, ar fi mult mai eficient. Eu cred reușita rezidă în comunicarea eficientă, deschisă, sinceră și în calitatea liderilor care vor vorbi oamenilor, doar așa am putea avea rezultate mai mari pe care le arată sondajele actuale”, a spus politicianul.

Vasile Costiuc susține că partidul pe care îl reprezintă nu dispune de scenarii care ar putea fi salvatoare pentru 2018, însă ar fi fine ca în următoarele luni să se stea la o masă de discuții într-un format lărgit, inclusiv cu cei care își spun pro-europeni.

Dezbaterile publice Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, constituie ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru luni, 27 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii euroasiatice a eșichierului politic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.