Vasile Cioaric: Alegătorii aşteaptă un preşedinte care să facă ordine

„O bună parte din alegători, în special cei de vârstă înaintată mai trăiesc cu iluzia că va veni un preşedinte care va face ordine, va pune toată lumea la respect şi cred că vor avea un preşedintele cu atribuţiile pe care le-au avut şefii de stat până în 2000. Mai mult ca atât se gândesc că preşedintele ales de întreg poporul va putea face ceea ce fac preşedinţii din alte ţări nu chiar îndepărtate, fără ca să-şi dea seama că un preşedinte ales de întreg poporul, cu atribuţiile prevăzute în Constituţia actuală, fără voinţa altor ramuri ale puterii, puţine lucruri va putea realiza în Republica Moldova”. De această părere este coordonatorul de programe la Centrul Contact, Vasile Cioaric şi a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice electorale „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea ONG şi a experţilor”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

Vasile Cioaric a spus că astfel de scenariu este posibil, doar că viitorul preşedinte trebuie să fie unul foarte puternic, un jucător foarte activ pe arena politică din Republica Moldova, care să poată într-un fel sau altul să răspundă acestor solicitări ale electoratului.

„Pe lângă frustrare, dezamăgire, sărăcie aş adăuga o speranţă iluzorie că dacă se va alege preşedintele de către întreg poporul, în Moldova, multe lucruri, dacă nu toate, se vor schimba”, a spus Vasile Cioaric.

Acesta a spus că, împreună cu alţi colegi din societatea civilă, a pledat pentru ieşirea masivă la vot a cetăţenilor, acum însă este frământat de îndoieli. Să presupunem că oamenii ies masiv la vot şi fac o alegere de alternativă şi după aceia se pomenesc că acea alegere de alternativă nu poate să întreprindă nimic pentru a schimba situaţia. Nu vom fi tot noi învinuiţi, cetăţenii vor spune că noi i-am chemat la vot. Cred că în perioada care a rămas decisiv va fi comportamentul pretendenţilor la alegeri. Cum ei vor putea să convingă oamenii”, a spus Vasile Cioaric.

Alegătorul trebuie să se informeze singur, dar şi societatea civilă trebuie să-l ajute. Noi nu reuşim să ducem informaţia la alegător şi nici nu este funcţia noastră, dar ar fi bine să spunem unde poate fi găsită informaţia veridică, cum să se informeze din două-trei surse, dar acest lucru este complicat, pentru că oamenii noştri sunt lenoşi la acest compartiment. A căuta informaţia, a face analiză, a face discernământ între informaţii, asta trebuie să-i învăţăm pe oameni”, a subliniat Vasile Cioaric.

Despre ideea înaintării unui candidat comun, Vasile Cioaric a spus că aceasta este o cerere din popor, care consideră că partide şi aşa sunt multe şi ar fi bine să se reducă, dar nu se ştie cine şi cu cine ar trebui să facă această alianţă. Acesta a precizat că oamenii vor vota o persoană puternică care ar putea să facă ordine în ţară. Dar pe moment nu se ştie care va fi această persoană.

Dezbaterile publice de miercuri, 28 septembrie, sunt la a 63-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

  • vasile cioaric despre alegator.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE