„Pierderea „miliardului” este una enormă pentru țara noastră, dar mai mare este prejudiciul adus de pierderea încrederii. Şi nu doar în faţa cetăţenilor ţării, dar şi în faţa partenerilor de dezvoltare, donatorilor, în faţa tuturor prietenilor Republicii Moldova de peste hotare, susţine ex-ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov.
Bumacov a spus, referindu-se la experienţa sa de lucru cu partenerii străini, că ei ajută Moldovei, în ideea că roadele acestui ajutor contribuie la bunăstarea oamenilor. Si sunt profund dezamăgiți atunci, când lucrurile evoluează altfel decât a fost convenit de comun acord.
„Recent am fost la Washington, fiind invitat de compania CNFA, care a implementat mai multe proiecte USAID în ramura agricolă de la noi. Compania a marcat 30 de ani de activitate, are sute de proiecte implementate în diverse ţări ale lumii. Dar la această aniversare am fost rugat eu, ca reprezentant al Republicii Moldova, să iau cuvântul şi să vorbesc despre cum de a ajuns Moldova să fie „o istorie de succes”, precum și despre rezultatele bune , cu care s-au soldat proiectele CNFA. Am lucrat cu CNFA şi în calitate de viceministru, şi în calitate de ministru. Am vorbit espre unele realizări obţinute de ţara noastră. Despre privatizarea pământului, o reformă foarte importantă, despre crearea reţelei magazinelor agricole, despre impactul unor proiecte asupra vieţii oamenilor. M-am bucurat că cei prezenţi în sală au manifestat curiozitate, mi-au adresat întrebări”, a specificat ex-ministrul agriculturii şi industriei alimentare.
„Erau și reprezentanţi ai Băncii Mondiale, altor donatori importanţi, ai unor companii mari ce activează în domeniul agricol. Este clar că aceste semnale bune îi determină, mai devreme sau mai târziu, să vină în Moldova, să implementeze diverse proiecte, să investească resurse financiare de care avem mare nevoie în agricultură pentru a o moderniza, dar, de fapt, şi în celelalte domenii”, a adăugat el.
Bumacov a regretat faptul că despre unele proiecte, inclusiv despre 2KR, considerat de partenerii japonezi „Cel mai bun proiect în domeniul agricol, realizat în alte ţări cu investiţii japoneze”, în ultimul timp, au fost răspândite unele zvonuri urâte, s-a spus că la procurarea tehnicii agricole agenţii economici erau puşi în situaţia de a da mită.
„Ce folos, că în instanţa de judecată am obţinut câştig de cauză şi a fost restabilit bunul nume al proiectului. Dar răul a fost făcut”, a spus Bumacov.
În opinia sa, foarte mare importanţă are pentru procesul de atragere a investițiilor atmosfera din ţară, atitudinea a autorităţilor faţă de investitori, a instituţiilor, a societăţii în ansamblu. Scandalurile interminabile, zvonurile neîntemeiate, faptul că se creează impresia că totul se îndeplinește la comanda unui sau altui partid nu constituie un fundal ce ar stimula investiţiile.
„Foarte mult contează oamenii cu care negociază potenţiali investitori, când vin într-o ţară, calitatea şi gradul de competenţă al acestora. Se întâmplă că ei vin şi nu au cu cine vorbi. De asemenea, este important ca să aveam instituţii puternice, cu specialişti calificaţi. La noi se simte un mare deficit de specialişti, practic, oameni, care datorită competenţei lor, pot să-şi expună părerea şi, dacă e nevoie să şi-o menţină”, a spus ex-ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov.