După semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană, o perioadă de timp, producătorii moldoveni se vor afla într-o situaţie neplăcută în procesul de conformare la standardele europene. Acest lucru va dura o perioadă scurtă de timp, după care, cu ajutorul fondurilor europene, produsele moldoveneşti vor avea o calitate mult mai bună, producătorii se vor conforma standardelor şi va apărea o competitivitate, susţine ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, invitat la emisiunea Politica de la TV7, transmite IPN.
Vasile Bumacov a spus că procesul de informare a producătorilor referitor la condiţiile care vor trebui să se conformeze a început. „Avem nevoie ca producătorii noştri să se racordeze cerinţelor pieţei. Dacă vrem în Uniunea Europeană, noi trebuie să avem acea calitate care este cerută acolo”, a spus ministrul. Acesta a adăugat că fără susţinerea structurilor europene Republica Moldova nu va reuşi să se conformeze acestor cerinţe.
„Eu sunt responsabil pentru faptul cum se vor simţi întreprinderile noastre atunci când se va semna acesta acord, pentru că noi am negociat. Am negociat foarte dur. Produsele agricole temporar vor fi protejate, Uniunea Europeană va oferi fonduri de modernizare”, a comunicat Vasile Bumacov. Acesta a adăugat că vinderea terenurilor agricole străinilor nu se prevede în acord, iar autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul ca în cadrul negocierilor să fie respectat acest lucru. Ministrul consideră că pământul moldovenesc trebuie să îmbogăţească cetăţenii moldoveni şi nu cei străini.
Expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, a spus că pentru conformarea produselor agricole moldoveneşti la standardele europene Republica Moldova trebuie să aibă un sistem serios de expertiză şi tehnologie. „La prima etapă va apărea o competiţie liberă. Cel care nu poate să se conformeze înseamnă că trebuie să cedeze şi să plece de pe piaţă”, a spus Viorel Chivriga. Potrivit acestuia, condiţia de a nu vinde terenurile agricole cetăţenilor străini este un as în mâneca autorităţilor moldoveneşti care ar trebui menţinut în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană până în ultimul moment.
Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv urmează a fi parafat la Summitul Parteneriatului estic de la Vilnius şi face parte din Acordul de Asociere cu UE. Condiţiile acestuia încă nu au fost făcute publice de autorităţi. Semnarea ambelor documente se aşteaptă spre sfârşitul anului viitor.