Populaţia Republicii Moldovei în vârsta de peste 60 de ani mai bine de jumătate din timpul zilnic îl consumă pentru activităţile de îngrijire personală. Peste 30% din 24 de ore persoanele vârstnice le dedică activităților de muncă pentru un venit, de îngrijire a gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar şi călătoriilor. Pentru petrecerea timpului liber, vârstnicilor le rămâne 4,3 ore, adică aproape 18% din cele 24 de ore, transmite IPN.
Datele Biroului Național de Statistică arată că printre activităţile de îngrijire personală somnul ocupă cea mai importantă parte. În medie o persoană cu vârsta de 60 de ani şi peste doarme câte zece ore pe zi, fără diferenţe semnificative pe sexe. A doua activitate importantă este servitul mesei, pentru care sunt alocate câte o oră și jumătate pe zi. Diferențele înregistrate dintre femei și bărbați în utilizarea timpului sunt nesemnificative. Totodată, datele statistice arată că în medie o femeie în etate este implicată mai mult în îngrijirea gospodăriei, în munci neplătite, iar bărbații mai mult în munci plătite.
Femeile dedică activităților neremunerate cu 1,6 ore pe zi mai mult decât bărbații. A zecea parte din zi, 2,8 ore este dedicată cititului și privitului televizorului. Pentru aceste activități bărbații consumă zilnic cu jumătate de oră mai mult decât femeile.
Datele statistice arată că bărbaţii față de femei participă într-o măsură mai mare la viaţa socială, la activități de divertisment şi la activităţile de utilizare a calculatorului sau practicarea hobby-urilor. Ca urmare a faptului că bărbaţii practică într-o măsură mai mare activităţi în afara casei, aceştia într-o proporţie mai mare consumă mai mult timp pentru deplasare pe parcursul zilei.