Vârful inflației este prognozat pentru lunile octombrie-noiembrie, guvernator

Vârful inflației ar putea să se înregistreze în perioada lunilor octombrie-noiembrie, iar ulterior va urma o tendință descendentă. Aceasta însă doar cu condiția că nu vor mai apărea șocuri noi care nu au fost bănuite atunci când au fost făcute estimările. Principalele surse de inflație continuă să fie produsele alimentare și cele reglementate. Prognozele au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-o conferință de presă susținută marți, transmite IPN.

„Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va atinge nivelul maxim în primul trimestru de prognoză, iar începând cu următorul trimestru va avea o tendință descendentă. Ritmul anual al prețurilor reglementate va spori până la finele anului curent, iar începând cu trimestrul unu 2023 se va diminua semnificativ spre finele perioadei de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va crește în primele două trimestre consecutive de prognoză, iar începând cu anul 2023 se va diminua semnificativ spre finele orizontului de prognoză”, a notat guvernatorul.

Rata medie anuală a inflației a constituit 29,3% în trimestrul doi al anului  2022, fiind cu 10,2 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. Dinamica respectivă a fost susținută de creșterea prețurilor pe piața internațională și regională la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și la energia electrică.

Potrivit guvernatorului, ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor a susținut majorarea costurilor pentru agenții economici care treptat a fost reflectată în prețuri. Impactul factorilor de mai sus a fost amplificat semnificativ în prima jumătate a anului curent de escaladarea situației din Ucraina ce a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și unele subcomponente aferente inflației de bază. În același timp, pentru anumite subcomponente din cadrul IPC, presiuni inflaționiste adiționale au fost determinate de dinamica ratei de schimb MDL/USD.

În perioada următoare va continua creșterea prețurilor la produsele alimentare, resursele energetice, dar și la alte bunuri și servicii din cadrul IPC, anticipează BNM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.