Sezonul de vară se asociază cu o frecvență sporită a cazurilor de gastroenterocolită. Boala se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră și o stare generală nesatisfăcătoare. Solicitată de IPN, medicul epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică, Zinaida Covric, a declarat că cel mai frecvent suferă copiii.
În grupul de risc sporit de îmbolnăvire intră copiii cu vârsta de la 0 la 17 ani, prevalând copiii cu vârsta fragedă, de la 0-2 ani. „Copii sunt mai vulnerabili deoarece au o imunitate mai scăzută ca maturii. Totodată, în alimentație sunt introduse neadecvat vârstei diferite produse alimentare precum iaurturi, torte, prăjituri, afumături și alte produse care se asimilează cu greu de către organism”, spune Zinaida Covric.
Gastroenterocolita este o inflamație la nivelul stomacului, intestinului subțire și a celui gros, provocată de virusuri, bacterii și paraziți. Sursa principală de infectare fiind omul bolnav sau purtătorul de infecție. Răspândirea gastroenterocolitelor infecțioase se realizează prin intermediul apelor contaminate, mâinilor murdare, dar și din cauza nerespectarea igienei personale.
În mai mult de 60% cazuri părinții se adresează târziu după asistență medicală, lucru care deseori poate provoca cazuri consecutive de îmbolnăvire sau alte complicații ale bolii.
Medicul recomandă mamelor sau peroanelor care îngrijesc copii, mai ales de vârstă fragedă, să folosească în alimentația lor numai produsele proaspete, prelucrate termic și păstrate în frigider, să respecte igiena personală, să spele fructele și legumele cu apă înainte de a fi consumate. Dacă apar seme de boală, e nevoie să se ceară ajutor medical calificat.
În municipiul Chișinău anual se înregistrează peste 5 mii de cazuri de gastroenterocolită acută, cel mai înalt nivel fiind înregistrat în lunile de vară. În șase luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară a 2016, s-a atestat o majorare a morbidității prin gastroenterocolite acute de 1,4 ori.