Săptămânile dinaintea Paştilor sunt mană cerească pentru vânzătorii produselor de post, preţurile la care cresc odată cu cererea pentru acestea. Ciupercile au ajuns să se vândă la piaţă cu aproape 50 de lei pentru un kilogram, cu 10 lei mai mult decât săptămâna trecută şi dublu faţă de acum câteva săptămâni. Cumpărătorii susţin că atât producătorii, cât şi vânzătorii profită de faptul că este post şi ridică preţurile la produsele cel mai mult solicitate în această perioadă, transmite Info-Prim Neo. „Preţurile au fost mărite cum s-a început postul. Nu ar trebui să fie aşa. Nu trebui să strângi omul de buzunar, dacă e post. Acum câteva săptămâni am cumpărat ciuperci cu 20-23 de lei. Acum e dublu. Sunt nevoită să iau câte puţin”, a declarat o cumpărătoare. Vânzătorii recunosc că au ridicat preţurile, dar spun că foarte puţin, majorarea esenţială venind de la producători. Ultimii susţin că au fost nevoiţi să o facă pentru a-şi recupera pierderile din perioada anterioară. Un timp ciupercile s-au vândut foarte ieftin, chiar şi cu 18 lei, în condiţiile în care costurile pentru producere sar peste 25 de lei, a declarat un producător. Ciupercile s-au scumpit nu doar la piaţă, ci şi în magazine. Motivul este aceleaşi: vin cu un preţ mai mare de la producători.