Vânătorii protestează față de refuzul autorităților de a aproba cotele de vânătoare

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova amenință cu proteste dacă în cel mai scurt timp autoritățile statului nu vor aproba cotele pentru vânătoare, pentru a fi deschis sezonul de vânătoare din acest an. Despre aceasta a anunțat președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, transmite IPN.

Oleg Ciocoi a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că la 30 noiembrie 2018 a fost adoptată legea care reglementează desfășurarea activității vânătorești în țară. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 martie 2021. În această perioadă, trebuiau aprobate mai multe acte normative: Regulile vânătorii, Ordinea formării fondurilor de vânătoare și a transmiterii lor în folosință și altele. Aceste acte normative nu au fost aprobate. Din această cauză, a apărut o problemă legată de deschiderea sezonului de vânătoare. „În lunile martie-mai, am efectuat evidența numărului animalelor sălbatice și în iunie am înaintat propunerile noastre ministerului de profil, pentru aprobarea cotelor de vânătoare pentru sezonul din anul curent. Conform practicii de până acum, în timp de o lună, cotele erau examinate de specialiștii ministerului de profil și erau înaintate Guvernului, cu amendamente sau fără, pentru aprobare. După noua lege, decizia privind aprobarea cotelor de vânătoare nu trebuie aprobată obligatoriu de Guvern, ci poate fi pusă în aplicare prin aprobarea ministerului. La mijlocul lunii iulie, ministerul a răspuns că nu poate aproba cotele de vânat, făcând referință la absența bazei normative”, a declarat Oleg Ciocoi.

Oleg Ciocoi consideră că această referință nu este întemeiată, din mai multe cauze. În opinia sa, trebuie făcută o diferențiere între documentele normative și cotele de vânătoare. „Din an în an, cotele de vânătoare sunt aprobate după o metodologie, după reguli aprobate, care nu au fost schimbate și asupra cărora noua lege nu are nicio influență. Aceste cote sunt determinate de specialiștii ministerului și nimic nu i-a împiedicat, timp de o lună, să examineze cotele și să adopte decizia respectivă. Chiar dacă admitem că lipsa documentelor normative nu le-a permis să deschidă vânătoarea, noi menționăm că pe 13 octombrie a avut loc o ședință a Guvernului, la care regulile de vânătoare, la absența cărora făcea referință ministerul, au fost aprobate. De pe 13 octombrie până în prezent Ministerul, nu a făcut nicio mișcare în vederea ajungerii la o înțelegere cu privire la cotele pe care le-am trimis cu patru luni în urmă. De aceea, considerăm că ministerul intenționat tergiversează procesul deschiderii vânatului și face totul ca sezonul de vânătoare sau să nu fie deschis sau să fie deschis cât se poate de târziu”, a menționat Oleg Ciocoi.

„Chestiunea cotelor trebuie finalizată cât se poate de repede. Tergiversarea din partea Ministerului va vorbi despre o atitudine negativă față de vânători și față de gospodăria vânătorească ca atare”, a conchis președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.