Banca Naţională a Moldovei şi Ministerul Finanţelor vor aplica un nou regulament la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi. Regulamentul intră în vigoare la 1 iulie.
Solicitată de IPN, şefa Departamentul operaţiuni de piaţă din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, Nina Savin, a spus că noul regulament a impus ajustarea platformei electronice a BNM la un nou soft de desfăşurare a licitaţiilor. Astfel, începând cu 1 martie, toate operaţiunile de licitaţie şi cele de pe piaţa valutară interbancară se fac prin intermediul softului Bloomberg.
„De la 1 iulie curent, în baza platformei Bloomberg, BNM va pune în practică operaţiuni de piaţă primară a bunurilor imobiliare de stat. BNM, conform legislaţiei, este agentul fiscal al statului şi, respectiv, face Ministerului Finanţelor plasamentul pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat. Anterior acest plasament se făcea în softuri elaborate de programatorii BNM, acum însă se vor face prin intermediul platformei Bloomberg”, a menţionat Nina Savin.
Şefa Departamentul operaţiuni de piaţă a specificat că Regulamentul cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi, care intră în vigoare la 1 iulie, substituie instrucţiunea care era în vigoare până în prezent. Pe piaţa primară se vor plasa 85% valori imobiliare de stat prin cereri competitive (65% era până în prezent) şi 15% – necompetitive.
„Aceste modificări vor contribui la îmbunătăţirea procesului de formare a preţului de piaţă. Adică un mai mare volum de bunuri imobiliare vor fi vândute prin cereri competitive şi mai puţin prin intermediul celor necompetitive”, a spus Nina Savin.
O altă modificare operată constă în faptul că se renunţă la Comisia de determinare a rezultatelor licitaţiei. „Anterior se adunau specialişti de la BNM şi Ministerul Finanţelor, discutau şi după aceea era luată decizia. Acum am prevăzut ca într-un mod mult mai modern să avem o cale electronică securizată împreună cu Ministerul Finanţelor. Acum informaţiile de la BNM spre minister şi invers vor fi transmise în regim electronic”, a notat Nina Savin.
În opinia specialistei, modificările operate vor oferi Ministerului Finanţelor posibilitatea să ia deciziile mult mai rapid, iar participanţii la licitaţia valorilor imobiliare de stat vor cunoaşte rezultatele licitaţiei mult mai repede. Participanţii vor avea posibilitatea să ştie dacă cererile lor sunt satisfăcute sau nu, care variantă de cerere a câştigat sau care nu.