Valorile europene vor fi promovate în 8 regiuni

Pe parcursul unui an, în 8 regiuni ale ţării, în care nivelul de susţinere a vectorului european este mai scăzut, IDIS „Viitorul”, cu susţinerea Asociaţiei pentru Politică Externă a Slovaciei, va desfăşura proiectul „Regiunile Moldovei merită viitorul european”.

Corneliu Ciurea, director de programe IDIS „Viitorul”, a declarat pentru IPN că proiectul va conţine două componente: expoziţie de caricaturi despre realităţile din UE şi Moldova şi dezbateri publice despre beneficiile şi rezultatele apropierii de Uniunea Europeană. Corneliu Ciurea a menţionat că din 2014 au existat un şir de acţiuni de susţinere a ideii de integrare europeană, care au avut succes, dar există şi rezerve. „Vrem să vedem în ce măsură şi de ce depind aceste fluctuaţii a sprijinului pentru ideea europeană şi cum poate această idee să fie promovată cu mai mult succes”, a menţionat directorul de programe IDIS „Viitorul”.

Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag, a remarcat că provocarea acestui proiect este de promovare a ideii de integrare europeană în regiuni, în special acolo unde nu există o susţinere a populaţiei pentru vectorul european. Diplomatul slovac a subliniat că cel mai important este efortul de a construi o societate civilă şi Slovacia poate fi un exemplu de implicare a societăţii civile în procesul decizional. Ambasadorul a mai spus că integrarea europeană, care este sinonim pentru procesul de transformare, este o oportunitate şi pentru Republica Moldova, iar contribuţia societăţii civile este importantă.

Daniela Morari, şef-adjunct de direcţie la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a spus că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană are printre priorităţi crearea unei platforme de discuţii cu societatea civilă pentru a informa mai bine societatea despre beneficiile apropierii de UE şi pentru a monitoriza implementarea Acordului de Asociere la nivel naţional. De la implementarea provizorie a Acordului de Asociere, din septembrie anul trecut, până în prezent, a fost preluată 11% din legislaţia Uniunii Europene. Totodată, Republica Moldova rămâne singurul stat din Parteneriatul Estic care are regim liberalizat de vize cu UE.

Daniela Morari a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene este deschis să ofere informaţii pentru cetăţeni ca să înţeleagă prevederile Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului de  Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.