Valeriu Zgonea: România va continua să ajute dezinteresat Republica Moldova

România va continua să ajute în mod dezinteresat Republica Moldova, în special, în procesul de integrare europeană, a declarat preşedintele Camerei deputaţilor  a Parlamentului din  România, Valeriu Zgonea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Oficialul de la Bucureşti a precizat că prioritar pentru România în şirul de ajutoare acordate Republicii Moldova este asigurarea competitivităţii produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene. În acest scop România va face posibilă asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice ieftine – gaze naturale şi electricitate.

Zgonea a spus că recent România a acordat un ajutor de 20 de mln de Euro pentru modernizarea grădiniţelor şi va continua să ofere suport financiar pentru domeniile cheie ale economiei şi societăţii moldoveneşti.

Preşedintele Camerei deputaţilor din Rommânia a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că este pentru prima dată când toate statele din Uniunea Europeană susţin integrarea Republicii Moldova şi ar  fi o greşeală ireversibilă, dacă s-ar opri din acest drum.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, România, la fel ca şi alte state din Europa, este îngrijorată de derularea evenimentelor din Ucraina, care este „teritoriu european, cu o vastă diasporă românească” şi de asigurarea securităţii în Republica Moldova. Potrivit oficialului, integrarea europeană ar fi o salvare pentru Republica Moldova în contextul noilor provocări geopolitice. Totodată, potrivit lui Zgonea, problema securităţii Republicii Moldova este discutată la cele mai înalte niveluri din Uniunea Europeană.

Valeriu Zgonea consideră că pericolele care ameninţă Republica Moldova vor dispărea după schimbarea mentalităţii oamenilor, care vor înţelege beneficiile integrării europene . „Aceiaşi ruşi din Transnistria nu vor mai dori alipirea la Rusia, după ce se vor convinge de priorităţile integrării europene, după cum o demonstrează experienţa ţărilor baltice”, a conchis preşedintele Camerei deputaţilor a Parlamentului din România.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.