Valeriu Streleţ: Textul Acordului de Asociere cu UE va fi făcut public după parafare

Acordul de Asociere cu UE, care include şi crearea Zonei de comerţ liber dintre Moldova şi Uniunea Europeană, va fi făcut public şi supus dezbaterilor abia după ce va fi parafat, ceea ce se preconizează că va avea loc la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 29 noiembrie. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, în cadrul dezbaterilor publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, organizate de agenţia IPN.

„Vedem cu câtă osârdie opoziţia vrea să compromită acest acord, ne dăm seama cât tam-tam se va face dacă s-ar vedea un text care încă se negociază. După parafare veţi putea să faceţi comentarii pe seama lui. Guvernarea a decis să discute un text, pentru a nu compromite procesul de închegare a acestui text, nu-l facem public până să fie parafat, atunci o să fie un text oficial. Înainte de semnare aceste texte vor fi discutate în public”, a declarat deputatul liberal-democrat.

Summitul de la Vilnius marchează un început de ireversibilitate, a mai spus Valeriu Streleţ. „E un început, e un eveniment destul de important, însă, ulterior, în 2014 acest început ar putea fi compromis. Depinde de noi dacă acest început de proces va avea continuitate. Nu vrem să spunem cetăţenilor că după Vilnius vor începe miracole. Cetăţenii obţin perspectiva unei vieţi mai bune, dar nu obţin nişte miracole”, a spus parlamentarul.

Valeriu Streleţ mai afirmă că se speculează mult acum pe sentimentul de euroscepticism al populaţiei. „Se pune acest sentiment în cârca guvernării, pe care, mă rog, nu-l vom nega totalmente. Considerăm că procesul de integrare europeană este aşteptat de cetăţenii noştri. Deocamdată, soluţiile vin din Vest. Eforturile pe care le depunem pentru reformarea justiţiei, educaţiei, sistemului de sănătate nu au fost impulsionate de parteneriatul cu Rusia, Ucraina sau CSI. Toate aceste lucruri sunt rodul unor procese lansate de parteneriatul cu UE. Procesul de integrare europeană este unul justificat. E o şansă reală să aducem cetăţenilor o viaţă mai bună”, a subliniat deputatul.

Totodată, Valeriu Streleţ este sigur că, după asocierea Moldovei cu UE, produsele moldoveneşti se vor regăsi şi pe rafturile din Rusia şi pe cele din UE, dar nu cum prognozează unii politicieni şi experţi – că produsele autohtone nu vor mai fi primite de ruşi. Deputatul a adăugat că apropierea Moldovei de UE nu este o acţiune în detrimentul altor state. El se pronunţă împotriva unei politici orientate spre interior, deoarece, urmare a unei astfel de strategii, Moldova a rămas în urmă de alte state care erau cândva la acelaşi nivel, iar din ţară au plecat 700 mii de cetăţeni.

„Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, este ediţia a XXII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.