Valeriu Streleţ: Rezoluţia PE sugerează clasei politice să asigure o dezvoltare durabilă a ţării
Adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluţiei perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană sugerează clasei politice autohtone să trateze cu toată responsabilitatea misiunea istorică ce îi revine de a asigura o dezvoltare rapidă şi durabilă a ţării prin perspectiva de integrare europeană. De aceasta părere este liderul fracţiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleţ. El susţine că în jurul acestui obiectiv ar trebui să se consolideze toate forţele politice, să renunţe la ambiţii şi orgolii efemere şi să se consacre plenar stabilizării situaţiei politice şi servicii cetăţenilor.
„Apreciez această Rezoluţie ca pe un semnal încurajator şi mobilizator pentru Republica Moldova. Rezoluţia conţine o serie de repere importante pentru relaţiile dintre Moldova şi UE de viitor. Aceasta se referă, în mod special, la art. 49 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea aderării noilor state la Uniunea Europeană. Este scos în evidenţă caracterul dinamic al negocierilor pentru pregătirea Acordului de Asociere, dar şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Adoptarea acesteia vorbeşte despre faptul că au fost remarcate şi apreciate eforturile Republicii Moldova din ultimii 2 ani în domeniul reformelor interne şi integrării europene”, spune Valeriu Streleţ.
În opinia parlamentarului, Uniunea Europeană vine să încurajeze autorităţile din Republica Moldova să persevereze în promovarea cursului european. Totodată, confirmă că Republica Moldova va putea beneficia şi în continuare de sprijinul partenerilor externi, cu o condiţie − că va implementa consecvent programul de reforme.
„Rezoluţia Parlamentului European relevă că noua filozofie a Politicii Europene de Vecinătate permite Republicii Moldova să profite de principiul „more for more” (mai mult, pentru mai mult) – ne este oferită o şansă care nu trebuie ratată. Cred că este un semnal şi pentru clasa politică din Republica Moldova despre riscurile pe care le-ar putea comporta reticenţa unor actori politici faţă de necesitatea de promovare plenară a programului de reforme”, a declarat Valeriu Streleţ.
Potrivit deputatului PLDM, în viitorul cel mai apropiat Moldova va parcurge momente decisive, care vor viza perspectiva scurtă şi medie a evoluţiei cursului de reforme. „Noi mizăm foarte mult pe responsabilitatea partenerilor noştri de alianţă, dar şi a opoziţiei parlamentare, în identificare soluţiilor de depăşire a impasului constituţional privind alegerea preşedintelui statului. Partidul Liberal Democrat din Moldova va aborda acest proces în strictă conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova. Avem încrederea că vom obţine stabilitatea politică atât de necesară ţării şi cetăţenilor”, a menţionat Valeriu Streleţ.
Parlamentul European a adoptat joi, 15 septembrie, o rezoluţie prin care a recomandat Consiliului European, Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă să ofere Republicii Moldova perspectiva de aderare la Uniunea Europeană la un anumit moment.