O eventuală resetare a guvernării capătă contururi tot mai reale. De această părere este vicepreşedintele fracţiunii Partidului Democrat, Valeriu Streleţ. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, deputatul a declarat că este evidentă anormalitatea acestei situaţii, când un guvern nu are un sprijin vizibil şi ferm conturat în Parlament, transmite IPN.
Valeriu Streleţ a menţionat că unele constatări din demersul premierului Chiril Gaburici sunt destul de relevante şi reflectă o situaţie alarmantă din domeniul financiar-bancar. „Dânsul îşi exprimă o profundă îngrijorare în legătură cu situaţia creată, şi în special anticipând şi posibilele efecte şi consecinţe pe termen scurt şi mediu. Legat de ultimatumul pus de dumnealui ca să fie demisă in corpore conducerea Băncii Naţionale, a Procuraturii Generale şi CNPF, este o soluţie pe care o vede dumnealui, este o soluţie pe care şi eu personal cândva am menţionat-o”, a spus liberal-democratul.
Valeriu Streleţ atenţionează că, de regulă, o cădere de guvern înseamnă şi o aprofundare a crizei politice, întrucât trebuie găsită o majoritate care să-şi asume responsabilitatea pentru guvernarea de mai departe şi să voteze un nou guvern. „Noi vom discuta această situaţie la partid, având în vedere că suntem contracronometru, dacă numărăm din 6 iunie până la 6 iulie, timpul zboară destul de repede, mai ales că avem în acest interval şi alegerile locale, şi turul doi de scrutin. Aceasta înseamnă că Parlamentul, care urmează să adopte aceste decizii, nu ştiu dacă va fi în cea mai deplină capacitate funcţională în aceste perioade electorale”, a menţionat deputatul, precizând că trebuie luate în calcul şi toate celelalte consecinţe.
Parlamentarul a mai spus că, în momentul când se demite in corpore conducerea unei entităţi, acest vid trebuie să fie acoperit imediat. Problema formulată de către premier este complexă şi trebuie căutate soluţii. Întrebat despre o eventuală coaliţie de guvernare resetată, Valeriu Streleţ, a menţionat că orice speculaţie despre o majoritate formată cu PCRM nu are niciun suport real.
La sfârşitul săptămânii trecute, prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat susţinerea şefului statului şi a Parlamentului pentru demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naţionale a Moldovei şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Într-o scrisoare oficială către Preşedinţie şi Parlament premierul a anunţat că-şi va prezenta demisia dacă nu sunt demişi factorii de decizie ai instituţiilor menţionate.