Adunarea Generală în cea de-a treia secție de științe a Academiei de Științe a Moldovei – Secția științe sociale, economice, umanistice și arte – a propus doi candidați la concursul pentru funcția de președinte al AȘM, dar unul dintre aceștia nu a acceptat să participe. Academicianul Alexandru Roșca s-a pronunțat pentru candidatura academicianului Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM, iar academicianul Andrei Eșanu, membrul corespondent al AŞM Demir Dragnev și doctorul habilitat Constantin Manolache l-au propus pe academicianul Valeriu Pasat. Ultimul a refuzat propunerea, menționând că ar participa la un astfel de concurs cu condiția să fie transparent, fără implicarea politicului, dar refuză să participe „la un spectacol la care din start se știe cine și cum o să câștige”, transmite IPN.
Valeriu Pasat a menționat că Academia de Științe a Moldovei este o instituție publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice, dar se constată că membrii ei sunt politizați, iar dacă nu se va opri politizarea în Academie și nu se va opri corupția, Academia va dispărea. „Vă mulțumesc, dar eu nu particip la acest spectacol la care din start se știe cine și cum o să câștige. Repet încă odată, accept să particip la un concurs transparent, fără implicarea politicului”, a declarat la finele discursului său cel de-al doilea candidat.
După refuzul lui Valeriu Pasat, în buletinele de vot a fost introdus doar numele lui Ion Tighineanu. În urma votului secret, Ion Tighineanu a acumulat 17 voturi. Împotrivă s-au pronunțat șapte persoane, iar un buletin a fost declarat nevalabil. Ion Tighineanu a fost recomandat drept candidat la funcția de președinte al AȘM și în cadrul Adunării Generale a celorlalte două secții de științe ale AȘM, convocate la 4 și, respectiv, 6 martie curent.
Decizia finală aparține Asambleei, care este organul suprem de conducere al AȘM, și se ia prin vot secret. Data sesiunii urmează a fi stabilită de către Consiliul Suprem. Mandatul președintelui AȘM este de 6 ani.