Valeriu Muravschi: Prea multe speranţe sunt legate de AIE, e necesar un consens
Ex-premierul Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, spune că prea multe speranţe sunt legate de Alianţa pentru Integrare Europeană, de aceea este necesar să se găsească un consens, transmite Info-Prim Neo.
„Când a venit la putere AIE, în 2009, în calitate de cetăţean şi om care a fost implicat în politică la începutul anilor 90, am sperat la multe. Am pornit de la ideea că la conducerea ţării a venit o nouă generaţie de politicieni – mai tineri, mai energici, mai cărturari. Deşi, ascultându-i pe unii din ei, te întrebi dacă au citit măcar ceva în viaţa lor”, a menţionat ex-premierul într-un interviu pentru Radio Moldova.
Valeriu Muravschi constată cu regret că cei care formează astăzi clasa politică a Republicii Moldova, indiferent de vârsta pe care o au, s-au dovedit a fi „ aroganţi, nu tolerează părerea oponenţilor politici, mulţi au rupt legătura cu populaţia şi interesele ei”. Scopul acestor politicieni, spune ex-premierul, este de a se îmbogăţi, iar pentru aceasta fac uz şi de instituţiile statului – Procuratura, CNA, Comisia Naţională de Integritate, sistemul judecătoresc.
Potrivit lui Valeriu Muravschi, în majoritatea partidelor politice totul decide liderul sau un grup îngust de lideri, iar ceilalţi membri de partid se subordonează. Există însă şi oameni oneşti, competenţi, dar, din cauza acestei subordonări, nu pot ajunge în eşalonul de vârf al politicului. În acest caz, spune Valeriu Muravschi, ar fi o variantă de a-i ajuta pe aceşti oameni oneşti să vină în politica mare, rezervând un număr de mandate pentru votul pe circumscripţie (votul uninominal).
În ceea ce priveşte activitatea unui guvern de coaliţie, Muravschi consideră că experienţa multor ţări arată că este o practică posibilă. „Partidele trimit miniştrii în guvern, dar după ce aceştia au fost delegaţi ei constituie echipa guvernului, care este chemată să realizeze programul de guvernare. Nu sunt avocatul lui Filat, dar mi se pare că ceilalţi doi lideri din AIE nici nu au citit bine partea ce se referă la activitatea Guvernului. Premierul este responsabil de întreaga activitate a executivului şi el trebuie să dispună de pârghii pentru a-i obliga pe miniştri să-şi facă funcţiile de serviciu. S-a comentat atâta pe marginea instituirii unui corp de control pe lângă prim-ministru. De ce atâta opunere? Şi încă un moment: nu este necesar ca toată verticala executivului să fie politizată. Funcţionarii trebuie să-şi poată face lucrul lor, indiferent de culoarea guvernării”, a declarat Valeriu Muravschi.
În ceea ce priveşte desfacerea Acordului AIE, ex-premierul consideră că prevederile acordului nu au fost bine negociate de către cele trei componente. Acum PL, PDM şi PLDM trebuie să ajungă la un compromis. „E necesar să fie identificate soluţii de depăşire a crizei. Poate că e necesar să fie atraşi şi experţi străini, din UE, SUA, pentru a identifica soluţia cât mai repede posibil”, a conchis Valeriu Muravschi, premier al Republicii Moldova între 1991- 1992.