Președintele Partidului Politic Uniunea Salvați Basarabia , Valeriu Munteanu, spune că în sudul Republicii Moldova se proliferează acțiuni cu caracter separatist, „sub privirile impasibile sau cu acordul noii guvernări de la Chișinău”.
Într-o conferință de presă la IPN, liderul USB a spus că sâmbătă, 28 septembrie, la Comrat a avut loc un eveniment de comemorare a lui Stepan Topan, despre care Valeriu Munteanu spune că a fost „unul dintre executorii planului KGB rusesc de formare a autoproclamatei Republici Găgăuze”. Despre Stepan Topal, liderul USB mai spune că, la 1 decembrie 1991, a fost ales președinte al autoproclamatei Republici Găgăuze, iar între 1991-1995, a stat abuziv în fruntea „Sovietului Suprem” al acesteia.
Potrivit lui Valeriu Munteanu, la eveniment a participat Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, și Vladimir Cîssa, președinte al Adunării Populare de la Comrat. Imaginile de la fața locului, plasate pe site-ul oficial al bașcanului de la Comrat, au arătat că autoritățile de la Comrat au instalat pe mormântul lui Stepan Topal o placă comemorativă cu inscripția „președintele Republicii Găgăuzia”.
Liderul USB afirmă că la eveniment Irina Vlad, membru al Guvernului de la Chișinău și al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a menționat că Stepan Topal a fost „președinte al Republicii Găgăuzia” și a „contribuit la formarea statalității poporului găgăuz”. La rândul său, Vladimir Cîssa a lăudat activitatea lui Stepan Topal de „președinte al Republicii Găgăuzia”, menționând că degrabă în școli trebuie să înceapă studierea adevărată a istoriei despre Stepan Topal.
Valeriu Munteanu susține că aceste acțiuni de propagare și de lăudare a elementelor separatiste demonstrează că Irina Vlah și alți membri ai organelor de conducere de la Comrat alimentează porniri separatiste latente în sudul Republicii Moldova. „Considerăm acest comportament un derapaj enorm de la normele legale, acțiuni ce tulbură echilibrul din societatea noastră și propagă dezbinarea națională, acțiuni ce se pedepsesc penal”, a spus Valeriu Munteanu.
Valeriu Munteanu îi solicită premierului Maia Sandu să exprime public dacă la Comrat Irina Vlah a enunțat poziția proprie sau a avut mandat de la Guvern. De asemenea, îi se solicită să pună în discuție la CSS „acțiunile reprobabile ale Irinei Vlah în vederea stabilirii gradului de pericol asupra securității statului”. Totodată, Maiei Sandu i se cere să sesizeze Procuratura Generală. Valeriu Munteanu afirmă că acțiunile bașcanului au vădite elemente ale componenței de infracțiune: sunt acțiuni intenționate, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase.