Valeriu Munteanu: Cochetările PDM și PSRM au generat inechități și complicații constituționale

Cochetările PDM și PSRM în procesul de adoptare a legii privind înlocuirea sistemului electoral au generat mai multe inechități și complicații constituționale, consideră reprezentanții Partidului Liberal. Oponenții acestora afirmă că nu au existat motive pentru adresare la Curtea constituțională privind legea respectivă. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că în procesul de adoptare a legii, când dezbaterile au fost foarte fierbinți și au fost înaintate mai multe cerințe din partea diferitor actori sociali, PSRM și PDM au încercat să cocheteze și au împărțit la mai multe categorii sociale tot felul de excepții care au realizat în final un conglomerat de inechități și de complicații constituționale.

„Autorii au nesocotit anumite imperative constituționale la adoptarea acestui sistem electoral mixt cu puternice valențe uninominale, iar argumentele pe care le-am adus în fața Înaltei Curți considerăm că sunt pertinente pentru că sunt încălcate mai multe articole din Constituția Republicii Moldova”, spune vicepreşedintele PL.

Analistul Roman Mihăieș susține că aproape toate recomandările Comisiei de la Veneția au fost acceptate pentru lectura a doua a legii. El a menționat că nu vede ca vreo unul dintre motivele înaintate de PL la Curtea Constituțională să încalce dreptul la vot și dreptul de a fi ales, cel puțin prin prisma recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Europei. „Eu am fost unul dintre cei care au propus ca să fie instituite cote pentru regiunea transnistreană, pentru cetățenii moldoveni din străinătate, așa cum este în România, de exemplu”, spune Roman Mihăieș.

Într-o sesizare înaintată Curții Constituționale, PL menționează că legea privind schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.