Avizul Comisiei de la Veneția este unul politico-juridic, chiar dacă anumiți actori de la Chișinău încearcă să inoculeze altă interpretare. Nu se poate de vorbit despre o generalitate juridică nefiind raportată la realitatea politică. Afirmații în acest sens a făcut vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, la dezbaterile publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Valeriu Munteanu a spus că după studierea avizului Comisiei de la Veneția pe marginea schimbării sistemului de vot, a conchis că schimbarea sistemului electoral și-a dorit-o doar Partidul Democrat, iar Partidul Socialiștilor a „dorit-o” doar sub presiune. „Acum Partidul Socialiștilor încearcă să o facă pe „mironosița” și încearcă să găsească suficiente argumente pentru a nu vota în lectura a doua acest sistem mixt, pentru că păstrarea sistemului actual îi avantajează mai mult decât schimbarea lui”, a punctat Valeriu Munteanu.
Potrivit vicepreședintelui Partidului Liberal, în același document se arată că proiectul de schimbare a sistemului de vot mai este susținut în prima lectură de grupul parlamentar al PPE, format pe durata mandatului actualului Parlament. Ori, Comisia de la Veneția a zis prin acest document că este o invenție absolut moldovenească când se formează grupuri parlamentare care nu reprezintă alegătorii.
„Migrația care s-a realizat de la alegerile din 2014 cu implicarea a mai mult de jumătate de Parlament, și formarea unui „consens” larg, practic înseamnă că există doar cei 19 deputați PD care au fost aleși pe listele Partidului Democrat, restul au venit conjunctural în această ecuație. Adaptarea și formarea de noi fracțiuni, migrația este un lucru extrem de negativ și contraproductiv pentru formarea unui stat de drept”, spune Valeriu Munteanu.
Valeriu Munteanu a subliniat că față de perioada când s-a votat actualul sistem de vot, cel proporțional, actualmente lucrurile sunt mult mai grave și mult mai neplăcute pentru Republica Moldova, deoarece comparativ cu 2009, când în Parlament exista o coaliție formată din patru partide cu 53 de mandate, exista echilibru, dar și lupta inclusiv în interiorul coaliției care genera un anumit progres. Pe când actualmente, după data de 26 mai, Republica Moldova este guvernată de un singur partid, Partidul Democrat, alte formațiuni politice nu există în coaliție, iar PPEM nu este altceva decât o simplă secție a PDM.
Valeriu Munteanu a menționat că aflarea Moldovei sub monitorizarea Consiliului Europei este o condiție ce ar putea accelera procesul de integrare europeană și poate chiar de obținere a calității de membru al Uniunii Europene. Totodată, nesocotirea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului de vot va pune presiune pe Republica Moldova și cu siguranță va îndepărta decizia de acordare practică a susținerii financiare ceea ce este un lucru negativ.
Dezbaterile publice cu tema „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” și au fost desfășurate cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.