Valeriu Lazăr: Se impune un ritm rapid de implementare a prevederilor DCFTA

Acordul de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA) va intra în vigoare cu trei luni mai devreme decât se preconiza. Acesta va intra în vigoare în toamna acestui an, fapt care impune un ritm rapid de implementare a prevederilor acordului. Declaraţia a fost făcută de către ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în contextul pregătirii agendei de implementare a DCFTA. Ministerul Economiei a organizat o întâlnire cu producătorii autohtoni, pentru informarea acestora cu prevederile noului regim comercial şi reformele pieţei interne, ce urmează a fi implementate, transmite IPN.

Valeriu Lazăr a menţionat că a fost elaborat proiectul Nomenclaturii combinate a mărfurilor, care va fi aprobat în viitorul apropiat, în şedinţă de guvern. Documentul va reuni poziţiile tarifare şi taxele vamale, armonizate cu cele ale UE, într-un singur act legislativ, care va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

De asemenea, ministrul a menţionat că a fost publicat pentru dezbateri publice proiectul Planului de acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere şi a DCFTA, precum şi pentru alte acţiuni de implementare a DCFTA. În acest context, doar pe partea ce ţine de Acordul de comerţ liber cu UE, urmează a fi transpuse în legislaţia naţională circa 300 de directive europene.

Valeriu Lazăr a solicitat contribuţia asociaţiilor de producători în procesul de consultări bilaterale cu specialiştii din Federaţia Rusă, care vor avea loc pe 9-10 iunie la Chişinău. Valeriu Lazăr a spus că se va discuta cu colegii ruşi despre prevederile Acordului de liber schimb. Totodată, ministrul economiei a îndemnat reprezentanţii asociaţiilor să vină cu propuneri de îmbunătăţire a documentelor elaborate de autorităţile publice, acum fiind importantă o bună comunicare între autorităţi şi asociaţiile de producători, reprezentanţii sectoarelor economiei naţionale, astfel încât agenţii economici să beneficieze la maxim de oportunităţile deschise de DCFTA.

De asemenea, viceprim-ministrul a menţionat că au fost elaborate şi urmează a fi lansate în viitorul apropiat, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, programele de susţinere şi sporire a competitivităţii exportatorilor moldoveni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.