Valeriu Lazăr: Acreditarea trebuie să asigure calitatea, nu să creeze bariere
Acreditarea furnizează încredere în competenţa şi integritatea activităţilor de evaluare a conformităţii produselor. Un sistem de acreditare trebuie să asigure calitatea, dar totodată nu trebuie să creeze bariere în calea comerţului, a declarat, vineri, vicepremierul Valeriu Lazăr, la conferinţa „Acreditarea: susţine produsele alimentare sigure şi o apă potabilă curată”, transmite Info-Prim Neo.
Directorul Centrului de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor din Republica Moldova (CAECP), Eugenia Spoială, s-a referit la rezultatele obţinute de întreprindere pe parcursul anului, una din principale realizări fiind semnarea Acordului de Membru Asociat al Cooperării Europene pentru Acreditare (EA).
„CAECP depune eforturi în continuare pentru recunoaşterea în spaţiul economic european şi internaţional a rezultatelor etalonărilor, încercărilor, inspecţiilor şi certificatelor efectuate”, a spus Eugenia Spoială. „ Când vom atinge acest obiectiv agenţii economici nu vor mai fi puşi în situaţia de a-şi certifica producţie în ţările în care o exportă, deoarece vor fi recunoscute certificate eliberate de CAECP”, a mai spus directorul.
Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a prezentat în sinteză noua Lege privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii, care a intrat în vigoare în acest an. Legea prevede simplificarea procedurilor de acreditare prin crearea unui singur organism în domeniul acreditării, evaluării conformităţii şi plasării produselor pe piaţă – Centrul Naţional de Acreditare, instituţie publică nonprofit. Viceministrul a precizat că prevederile legii răspund cerinţelor europene şi internaţionale, creează platforma necesară pentru semnarea acordurilor de recunoaştere multilaterală, ceea ce va permite libera circulaţie a produselor autohtone pe piaţa comunitară şi internaţională şi va simplifica procedurile de export-import.