Actualul Guvern, în ciuda lipsei finanțării externe, nu doar că a acoperit deficitul bugetar, dar a și venit cu anumite surplusuri, care au permis să fie crescute, chiar și modest, salariile, pensiile. Respectiv, bunăstarea și viața cetățenilor a cunoscut un mic progres. Declarația a fost făcută de vicepreședintele legislativului, Valeriu Ghilețchi, la dezbaterile publice cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, în pofida tuturor contradicțiilor din societate pe acest subiect, cifrele nu mint, iar rezultatele în sectorul economic și social nu pot fi contestate. Cifrele reflectă o creștere economică, mai multe colectări de venituri la buget, de asemenea acest Guvern a limitat birocrația, a redus organele de control etc. „Sunt niște rezultate care vor continua și vor fi mai multe, dacă se va reuși păstrarea unei stabilități politice și implementarea acelor prevederi adoptate în Parlament”.
Valeriu Ghilețchi a spus că există și provocări, iar cea mai mare restanță ține de sectorul justiției care necesită din partea următorului Parlament și Guvern suficientă voință politică pentru niște reforme mult mai profunde și un act al justiției echitabil. Potrivit lui, chiar dacă s-au tot depus eforturi pentru a reforma justiția, din păcate, progresele atinse nu sunt deocamdată suficiente pentru a oferi cetățenilor încredere în actul justiției.
În altă ordine de idei, Valeriu Ghilețchi a spus că, uneori, de lucrurile care se întâmplă în Moldova nu e vinovată guvernarea, cum ar fi, de exemplu, în cazul mass-mediei neindependente. Politicianul mai spune că nu este corect să acuzi pe cineva că vrea să obțină sau să se mențină la putere atât timp cât și alți politicieni, inclusiv din opoziție, luptă pentru putere. „Miza în politică este obținerea puterii, nimeni nu vine în politică de dragul politicii. Altceva e ce o să faci cu puterea, va fi îndreptată în interesul țării sau pentru interesul altor grupuri”.
Referindu-se la rolul cetățeanului în alegeri, vicepreședintele Parlamentului, a spus că acesta are un rol determinant în toate procesele, dar totuși efortul de a-l convinge pe cetățean ține de actorii politici. Valeriu Ghilețchi mai consideră că polarizarea societății este o greșeală, pentru că o guvernare trebuie să lase loc și pentru o comunicare eficientă.
Dezbaterea „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, este ediția a 99-a din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.