Valeriu Chiveri despre problema transnistreană: Mai bine o pace proastă decât un război

„Reglementarea problemei transnistrene depinde de relaţiile dintre marile puteri şi atât timp cât Federaţia Rusă va sprijini deschis regimul transnistrean, inclusiv în cadrul formatului „5+2”, evident nu ne vom putea mişca înainte”. Declaraţia a fost făcută de fostul ministru adjunct de externe, Valeriu Chiveri, într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Valeriu Chiveri spune că reuniunile în formatul de reglementare „5+2” nu au loc de mai bine de un an, transnistrenii condiţionând reangajarea în acest proces oficial cu diferite motive, fără a ţine cont de faptul că atunci când s-au elaborat principiile de negociere în această formulă unul dintre aceste principii era: fără condiţii. Întrebat care este sensul negocierilor în acest format dacă nu există rezultate, Valeriu Chiveri a declarat că „logica e simplă: mai bine o pace proastă decât un război. Plus, tot timpul ar putea să existe o posibilitate de a găsi consens în anumite probleme, nu care ar acoperi întreg spectrul de negocieri, dar pe anumite probleme importante pentru cetăţenii ambelor maluri”.

Fostul viceministru a mai spus că prezenţa militară rusă în regiune este o susţinere directă a regimului de la Tiraspol. Or, Chişinăul a promovat întotdeauna ideea că retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi procesul de reglementare transnistreană sunt două procese paralele, care nu se intersectează, deşi au o influenţă reciprocă.

Cât priveşte condiţionarea de către Federaţia Rusă a retragerii trupelor şi muniţiilor sale cu oferirea unui statut special regiunii transnistrene, Valeriu Chiveri crede că nu se va ajunge prea departe. „S-a schimbat foarte mult situaţia geostrategică, Ucraina nu mai este Ucraina de până la 2013, atunci când tacit sprijinea într-un fel regimul de la Tiraspol, închidea ochii la mai multe lucruri pe care le făceau şi transnistrenii, vorbesc de contrabanda mare care era în regiune, şi prezenţa militară a Federaţiei Ruse, iar toată logistica era asigurată prin tranzitul ucrainean, lucru ce nu se mai întâmplă de la un timp încoace”, a conchis fostul ministru adjunct de externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.