În perioada anilor 1994-1998 de independență a Republicii Moldova nu a fost elaborat de către guvernarea de atunci un model al statului care urma să fie creat, un model al economiei și un model al cetățeanului mediu, greșeală care a jucat festa în procesul de evoluție a țării. Declarația a fost făcută de Valeriu Bulgari, fost viceprim-ministru, pe atunci vicepreședinte al Partidului Democrat Agrar din Moldova, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Independența: pași înainte și pași înapoi, în viziunea partidelor care au deținut și dețin funcții de conducere în stat”, ediția a 93-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și radio Moldova.
„Au trecut ani și se constată că cetățeanul mediu nu a câștigat prea multe și de aici generează nemulțumirile, emigrările și alte procese negative”. Potrivit lui Valeriu Bulgari, chiar dacă au trecut cei 27 de ani, nu foarte mult pentru istoria unui stat, puțini și dintre actualii politicieni își dau seama ce fel de stat se construiește.
În opinia sa, chiar dacă se fac declarații, se întreprind acțiuni, se anunță beneficii pentru cetățeni, însă de multe ori se întâmplă invers. Valeriu Bulgari a mai spus că năzuințele care au exista odată cu declararea independenței, acele mize și speranțe, așa și nu s-au realizat, poate chiar dimpotrivă. Totodată, oamenii sunt nostalgici după acele vremuri, în context curajul e a înainta devine mai mic.
Fostul viceprim-ministru susține că în anii 1994-1998 a început perioada de tranziție și atunci a fost nevoie de identificarea instrumentelor pentru a asigura respectiva trecere, fiind inițiat un proces de reformare și de dezvoltare a statului.
„27 de ani pentru un om e mult sau e puțin? Omul e în floarea puterii. 27 de ani pentru un stat nu știu cât este. E în floarea puterii, e la începutul istoriei sale? Dar sunt sigur că este mai puțin decât viața unui om, dat fiind faptul că e dovedit istoric că statele trăiesc mai mult decât un om. Și dacă tot am început cu această comparație de vârste, aș vrea să spun că suntem la început și acest început are sub-fazele sale de timp”, a menționat Valeriu Bulgari.
În altă ordine de idei, Valeriu Bulgari a acceptat că moldovenismul era promovat în acea perioadă ca o reacție la mișcările separatiste, dar preferă să considere și această abordare ca o parte componentă a căutării modelului de stat care armează a fi construit.
În concluzie, fostul viceprim-ministru a spus că în contextul realităților actuale și nu numai, se cere mai multă jertfire din partea politicienilor pentru cetățeanul Republicii Moldova.
Dezbaterea „Independența: pași înainte și pași înapoi, în viziunea partidelor care au deținut și dețin funcții de conducere în stat”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.