Acordul interstatal conform căruia moldovenii care muncesc în Italia vor putea beneficia de pensii din partea statului italian este primul document de acest fel parafat recent de Republica Italiană după mulți ani și este expresia relațiilor bune dintre cele două țări. Aprecieri în acest sens a făcut Ambasadoarea Italiei Valeria Biagiotti în interviul pentru IPN „Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană”.
„Acest acord este, cu siguranță, un pas foarte important, fiind și primul acord în domeniu parafat de Italia după mulți ani. El vine să demonstreze încă o dată importanța pe care o atribuim relațiilor între cele două State și rolului pozitiv, pe care Comunitatea moldovenească îl are în Italia. Este, printre altele, un acord menit să faciliteze mecanismele deja existente, datorită cărora nu doar moldovenii ce rămân în Italia, dar și acei care revin în Republica Moldova pot deja beneficia de o pensie italiană chiar dacă au plătit contribuții doar câțiva ani. Această măsură, utilizată frecvent de cetățenii moldoveni care revin în țara lor de origine, permite păstrarea acelor drepturi acumulate în timpul activității de muncă, chiar și în cazul unor perioade scurte de contribuție. Din acest motiv, este foarte important ca muncitorii moldoveni în Italia să fie înscriși în sistemul italian de asigurări sociale, a spus șefa misiunii diplomatice.
Potrivit Ambasadoarei, cetățenii moldoveni stabiliți în Italia sunt, în general, bine integrați și apreciați de populația italiană. „Aproape 70% din aceștia sunt femei, angajate preponderent în domeniul asistenței persoanelor în vârstă și bolnave. În același timp, este în continuă creștere numărul antreprenorilor moldoveni, care au ajuns la cifra de 5.000, ce activează îndeosebi în sectorul construcțiilor, comerțului și al transporturilor. Integrarea progresivă are loc pe toate direcțiile. De exemplu, în 2015 s-au înregistrat 781 căsătorii între italieni și moldoveni, 95% din cazuri fiind între bărbați italieni și femei moldovence”, afirmă Valeria Biagiotti.
În același timp, există și destul de mulți și italienii care locuiesc acum în Republica Moldova. „În Moldova sunt circa 500 italieni înregistrați oficial, la care se adaugă toți cei care fac naveta între Italia și Republica Moldova, inclusiv datorită conexiunilor frecvente ce unesc Chișinăul de principalele orașe italiene, în special cele din nord. Cei care vin aici din motive familiale și au, prin urmare, o legătură cu societatea moldovenească, la fel ca și ceilalți, nu au probleme să se simtă aici acasă, datorită apropierii lingvistice și ospitalității poporului moldovenesc. De asemenea, asistăm la un fenomen în creștere de cetățeni italieni, care se transferă în Moldova odată ieșiți la pensie, la fel ca și în alte țări, cum ar fi Portugalia, din considerentul costului de viață mai mic decât în Italia”, afirmă Ambasadoarea.
Potrivit ei, italienii care au ales să facă business în Moldova au simțit în ultima perioadă de timp îmbunătățiri în mediul de afaceri, deși continuă să se ciocnească de anumite probleme în anumite domenii strategice.
„Cu certitudine, în ultimii ani am observat o îmbunătățire a mediului de afaceri și a atractivității Republicii Moldova din punct de vedere al investițiilor, datorită inovațiilor importante, cum ar fi crearea zonelor economice libere și reducerea numărului de autorizații necesare pentru începerea unei activități. După cum s-a semnalat și reamintit în repetate rânduri de către Autoritățile europene, există în continuare unele deficiențe critice legate de domeniul justiției și de corupție”, a declarat Ambasadoarea Italiei Valeria Biagiotti în interviul pentru IPN.