Valeria Biagiotti: Acordul de Asociere și de Liber Schimb a contribuit la creșterea volumului de import al produselor moldovenești

Italia se poziționează pe locul doi în topul celor mai importanți importatori ai produselor moldovenești, iar creșterea volumului de import din ultimii ani se datorează, în particular, semnării Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ale cărui efecte pozitive s-au resimțit mult. Declarația aparține Ambasadoarei Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, făcută într-un video-interviu acordat Agenției de Presă IPN.

Potrivit Ambasadoarei, un rol important în exportul produselor moldovenești spre Italia îl au companiile italiene care și-au dislocat în Moldova o parte a procesului lor de producere, după care mărfurile sunt exportate în Italia.

Valeria Biagiotti susține că prezența oamenilor de afaceri italieni în Republica Moldova își are originea încă din primii ani de existență a Republicii Moldova. Experiențele pozitive de activitate a investitorilor italieni în Moldova sunt numeroase, inclusiv în sectorul textil, producerea încălțămintei, sectorul serviciilor IT, producerea de componente auto, dar și de cablaje etc. Potrivit diplomatei, apropierea lingvistică a făcut astfel încât cetățenii italieni care au decis să investească în Republica Moldova să fie tot mai interesați, a dus la creșterea interesului față de Republica Moldova și a făcut astfel încât antreprenorii italieni să se simtă în Moldova mai „acasă” în comparație cu alte locuri din lume.

„Desigur, n-au lipsit și problemele sau experiențele negative, din păcate. Din acest motiv, mulți antreprenori italieni au o rugăminte de a continua să se muncească pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, iar aspectele esențiale sunt: lupta împotriva corupției și reforma în domeniul justiției”, a spus Valeria Biagiotti.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, menționează că, potrivit datelor pe care le deține, la data de 31 decembrie 2017, în Italia erau înregistrați circa cinci mii de antreprenori moldoveni. Este vorba, mai cu seamă, de întreprinderi individuale, considerate „un prim pas pentru dezvoltare ulterioară”, dar și unele afaceri și „investiții de o anumită valoare și importanță”.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.