Potențialul persoanelor cu dizabilități trebuie valorificat la maxim și este păcat ca talentele acestora să nu fie observate. De această părere este deputata democrată Valentina Buliga. Parlamentara susține că la capitolul atitudine și incluziunea socială a acestor persoane mai este încă de muncit, transmite IPN.
Deputata explică reticența angajatorilor de a încadra în companiile lor persoane cu dizabilități prin neîncrederea, neînțelegerea, stigmatizarea pe alocuri, teama că aceste persoane nu vor fi capabile să-și facă munca.
Valentina Buliga a menționat că alocațiile și pensiile de alocație rămân o prioritate pentru guvernare. De la 1 ianuarie 2018, a fost modificată legea prin care s-au oferit alocațiile de dizabilitate pentru copiii până la 18 ani. Totodată, deputata spune că încă nu s-a ajuns la faptul ca minimumul de existență să fie oferit tuturor persoanelor cu dizabilități. „Tendința și scopul nostru este ca nicio persoană cu dizabilități să nu aibă o pensie mai mică decât minimumul de existență”, a declarat Valentina Buliga, la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.
Nicolae Ciobanu, specialist la Asociația Nevăzătorilor, spune că în general societatea moldovenească acceptă persoanele cu dizabilități, însă, există anumite lacune în domeniul educației. Potrivit lui, unii profesori și învățători nu reușesc să instruiască copiii cu dizabilități din motiv că nu există suficientă pregătire, dar și numărul de specialiști este mic. „Cu încetul, eu cred că și această restanță o să fie depășită”, a menționat Nicolae Ciobanu.
În opinia lui, faptul că 5% din populația țării sunt persoane cu dizabilități este un procentaj mare pentru o societate cu o economie complicată și care nu oferă condiții suficiente pentru a le susține.