Prin educație și implicarea societății civile în procesele decizionale, Republica Moldova are șansa să se dezvolte și să fie parte a marii comunități europene. O spune doctorul habilitat în istorie, Valentin Constantinov, în cadrul unui interviu la Agenția de Presă IPN. Potrivit istoricului, societatea moldovenească nu acceptă modele de politicieni autoritari, iar confirmarea este decizia poporului de a da jos guvernarea comunistă în aprilie 2009.
Potrivit istoricului Valentin Constantinov, Republica Moldova încă mai este dependentă de Federația Rusă prin legăturile energetice față de Gazprom, însă societatea conștientizează că apropierea de piața economică și de valorile europene asigură dezvoltarea țării.
„Legăturile noastre cu Rusia persistă până astăzi. Pentru că gaz tot de acolo luăm. Suntem gata să plătim mai mult pentru gaz? Încă nu! Noi încă nu suntem conștienți că am început să trăim mai bine începând cu 2014, odată cu anul când am început să plătim mai mult pentru gaz. E un paradox. Dar cu cât mai mult ne depărtăm de Rusia din punct de vedere economic, cu cât mai mult ne apropiem de valorile europene, cu atât mai bine o ducem”, a spus istoricul Valentin Constantinov.
Potrivit istoricului, deși o parte din societatea moldovenească mai este nostalgică după Uniunea Sovietică, aceasta, totuși, nu acceptă la cârma statului persoane autoritare. Cu cât este mai înalt gradul de educație a unei societăți, cu atât mai puțin sunt admise la putere practicile dictatoriale, spune istoricul.
„Trebuie să mergem la vot, societatea trebuie să propună partide politice, nu să mergem orbește să votăm un partid. Și atunci toți cei care se ocupă de politică vor asculta societatea civilă. Societatea civilă trebuie să le dea politicienilor foaia de parcurs, pe care ei s-o implementeze. Antidotul împotriva călăilor și dictatorilor este educația. În Republica Moldova s-a încercat preluarea modelelor de politicieni din afară, un model era Traian Băseascu, alt model era Vladimir Putin, poate să apară un politician după modelul lui Victor Orban. Dar când Vladimir Voronin a încercat să-și aroge funcția de părinte al națiunii, a venit 9 aprilie. La moldoveni nu există atașament față de o singură persoană. Societatea noastră nu e pierdută iremediabil”, a punctat istoricul.
Valentin Constantinov se arată convins că viitorul Republicii Moldova este alături de comunitatea europeană, iar acest lucru poate avea loc doar cu contribuția plenară a societății.
„Avem nostalgia după vremurile sovietice pentru că așa ni s-a inoculat, pentru că am avut perioada anilor 90 care a fost cumplită. Am supraviețuit și acum încetul cu încetul începem să ne dezvoltăm. Nu înseamnă că totul e bine. Există monopoluri, există prețuri impuse, există formule prin care unii se îmbogățesc peste noapte. Dar prin educație, proteste, partide politice, cu siguranță, vom reuși”, a mai spus Valentin Constantinov.
Interviul la tema „De unde provine și ce efecte produce nostalgia după conducătorii dictatori și autocrați ai URSS?” este organizat de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.