Vadim Pistrinciuc: Războiul va dura, lecțiile trebuie făcute din mers

Deocamdată, autorităților moldovenești le reușește să balanseze cu prudență între declarații, abordări și poziții în contextul pericolelor emanate de războiul Rusiei în Ucraina și de a demonstra că ajută cu ce pot partea agresată. Totodată, o lecție de viitor ar fi ca Moldova să-și revadă politicile militare – rămânând un stat neutru, fără a se alinia vreunui bloc – pentru ca cetățenii să-și poată apăra Patria, dacă ar fi supusă vreunui atac militar, până a deveni profesionistă armata noastră. Declarații în acest sens a făcut Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, sociolog în cadrul dezbaterii publice „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene”, care a avut loc la Agenția IPN.

Autoritățile încearcă să nu admită situații care ar implica Republica Moldova în ostilități, dar urmează de văzut, în ce măsură aceasta le va reuși. „Au loc declarații, întâlniri, crearea acestei alianțe de sprijin ( Support Moldova Platform – n.r.) de suport diplomatic, strategic. Atâția șefi de state ne-au vizitat țara, cum n-a mai fost niciodată”. Chiar dacă atestă apariția unor semnale că la nivelul conducătorilor de vârf ai Republicii Moldova apare retorica de sporire a rezilienței de securitate a țării, toate mesajele sunt pentru a nu admite implicarea în conflict, cu excepția aspectului umanitar, pe care Moldova și l-a asumat pe deplin.

„Dacă mai înainte eram pentru o abordare conciliantă, acum nu mă pot menține în aceeași parametri: acest război are un impact extraordinar asupra Republicii Moldova. De la independență încoace n-a mai fost o asemenea „constelație” de crize. Economică, comercială –import, export – criza energetică și așa mai departe. Ar fi chiar pueril să vorbim de stabilitate în cazul Republicii Moldova, ținând cont de faptul că nu se știe ce întorsătură poate lua acest război”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Expertul consideră că noul pachet de sprijin militar pentru Ucraina, votat adineaori de Senatul american, arată că războiul va continua, deoarece nici partea rusă nu e predispusă la un dialog. „Aceasta ne fa afecta și în continuare. Totodată, constat că s-a făcut câte ceva pe plan de reziliență economică și pe plan social. Vedem că autoritățile reacționează cu repeziciune. Cât privește oamenii, ei se întreabă : dacă se întâmplă, noi ce facem? Aici e problema cea mare, deoarece avem o societatea foarte pestriță. De aceea aș prefera să mă bazez și să am încredere în instituțiile statului, așa cum sunt - nereformate, „nepieptănate”, decât în reacțiile societății, care este foarte mobilă, diferită”, a opinat el.

Sociologul spune că sondajele arată o parte foarte mare de cetățeni „pierduți” în evaluarea războiului care se întâmplă. Chiar dacă propaganda este eliminată din media, lumea se informează mai mult online: „Cert este că mulți oameni nu înțeleg acest conflict după ce au „înghițit” propaganda rusească. Dar sunt și persoane care înțeleg foarte bine ce se întâmplă. Reacția lor, însă, din păcate, este diferită”.

Reiese, afirmă Vadim Pistrinciuc, că cetățenii trebuie să aibă încredere în instituțiile statului, care sunt cum sunt, dar fac față. „Doi la mână, este salutabilă poziția conducerii țării care pune în aplicare neutralitatea activă. Ca răspuns, se aud cuvinte „grele”, cu pondere în apărarea Republicii Moldova din partea Statelor Unite, ale Uniunii Europene”, spune el.

Expertul a afirmat că autoritățile trebuie să pregătească populația de situații excepționale. Faptul că propaganda rusă contestă existența poporului ucrainean ar putea ține, în viziunea lui, de romanele fantastice. Însă aceasta îi sugerează că războiul va fi de durată, cu intermitențe, dar poate ține și zeci de ani, deoarece ucrainenii dovedesc că sunt o națiune și un stat puternic, care nu va ceda. În acest sens, Republica Moldova trebuie să-și revadă, fără a renunța la neutralitate, politicile militare, de protecție civilă, în baza învățămintelor trase din acest război din vecinătate.

Dezbaterea publică la tema „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene” este ediția a 241-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.