Limitarea votului diasporei ar fi un lucru foarte grav și partidele care nu sunt de acord cu limitarea trebuie să facă tot ca acest lucru să nu se întâmple pe cale legislativă. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, expusă la conferința „Votul în diasporă: Soluții optime pentru depășirea provocărilor curente”, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Potrivit lui, partidele care mizează pe votul diasporei, dar și care înțeleg importanța ei în viața socială și economică a țării trebuie să nu admită limitarea votului diasporei. Societatea civilă, care are și capacitățile de diplomație publică ar trebui să explice necesitatea respectării dreptului diasporei la vot.
În opinia lui Vadim Pistrinciuc, limitarea votului diasporei ar putea avea și un impact economic negativ, pentru că cetățenii moldoveni de acolo își planifică o anumită mobilitate în funcție de care își formulează atitudinea față de țara lor. Dimpotrivă, trebuie gândite mai multe modalități de a-i invita, de a-i atrage pe moldoveni acasă, așa ca ei să vină să cheltuie banii acasă sau să facă investiții.
Vadim Pistrinciuc consideră că trebuie inițiate mese rotunde cu fracțiunile parlamentare în care există rezistență față de diasporă pentru a discuta care sunt dezavantajele ideii de a merge „împotriva diasporei”. El spune că societatea trebuie să se mobilizeze, dacă se va încerca această limitare, pentru că cei de acasă au dreptul să iasă la proteste, iar clasa politică de acasă cel mai tare se teme de proteste.
În turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, la cele 139 de secții de votare deschise în străinătate au votat 262,7 mii de cetățeni moldoveni, record absolut față de oricare scrutin electoral desfășurat până acum.