Vadim Pistrinciuc: Cel mai mare pericol cauzat de sărăcie e pasivitatea socială

Sărăcia îi face pe moldoveni să fie pasivi și dezinteresați de mesajele politice cu privire la viitor, primordiale fiind problemele cotidiene – ce se oferă astăzi și acum. De această părere este Vadim Pistrinciuc, sociolog, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice cu tema „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice”, organizată de IPN.

„Cel mai mare pericol în acest sens este această pasivitate socială, o marginalizare a acestor grupuri, care în timp dacă nu beneficiază de anumite servicii sociale și alte ajutoare, atunci se creează două lumi paralele, acei oameni trăiesc cu niște deziderate imediate, sunt indiferenți față de mesajele de viitor, îi interesează ce se întâmplă astăzi și ce îmi dați acum”, declară Pistrinciuc.

Potrivit lui, problema de bază este faptul că sărăcia afectează integral procesul de luare a deciziilor, adică ceea ce face Republica Moldova timp de 30 de ani. „În această perioadă, noi avem mai multe circuite cam de același fel, când politicul încearcă să compenseze pierderile de venit ale cetățenilor. Guvernul în fiecare an suplinește bugetul sistemului de pensii, care este subvenționat de stat. Banii care trebuiau să se ducă în dezvoltare, se duc la pensii și diferite ajutoare, răspunzând la nevoile societății cauzate de sărăcie. De exemplu, la aceste măsuri de compensare a facturilor, oamenii au reacționat diferit. Moldova are cheltuieli bugetare foarte mari pentru pensionari, bugetari, persoane cu dizabilități ș.a. Altfel zis, cel mai mare pericol pe care îl are sărăcia asupra politicului este atunci când politicul este nevoit să răspundă prin instrumentele statului la sărăcie”, a mai spus sociologul.

Vadim Pistrinciuc afirmă că aceste plăți trebuie să fie făcute, însă nu în detrimentul dezvoltării statului. „Sigur că aceste plăți trebuie să fie, ceea ce este important de spus este că mulți se întreabă unde sunt banii europeni, însă nu înțeleg că noi plătim pensiile din aceste fonduri europene”.

Cât privește soluțiile care trebuie să le aibă în vizor autoritățile, sociologul a remarcat următoarele. „Consider că implementarea metodică a reformelor anunțate va echilibra lucrurile, atât pe partea socială, cât și economică. Pericolele economice și sociale sunt conectate la aspectele geopolitice. Noi trebuie să demonstrăm că suntem capabili să implementăm transformări ale statului într-o perioadă medie de timp. Și atunci vom vedea că acest echilibru dintre cheltuieli sociale și câștiguri economice se va crea”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică cu tema „Sărăcia din Moldova: pericole sociale, politice și geopolitice” se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.