Moldovagaz va depune o solicitare către ANRE prin care va cere ajustarea tarifului la gaz până la 29 de lei. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Vadim Ceban spune că din luna octombrie formula de calcul a prețului se va schimba, ceea ce ar putea genera un preț de achiziție a gazului mai mic. Totuși, potrivit lui Vadim Ceban după reducerea prețului de achiziție, Moldovagaz nu va solicita o scădere a tarifului, pentru că trebuie să-și acopere devierile tarifare, notează IPN.
Președintele Moldovagaz spune că prețul mare de achiziție a gazului impune o majorare a tarifului, iar compania va depune la ANRE o solicitare în acest sens. Vadim Ceban spune că solicitarea va fi depusă după data de 20 septembrie, adică după intrarea în vigoare a legii cu privire la gazele naturale și după ce va fi modificată metodologia de calcul a tarifului.
„Ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale, în primul rând, și în același timp să nu fie un șoc atât de mare pentru populație, pentru consumatori, pentru industrie, pentru că există riscul să ajungem în altă extremă când capacitatea de achitare a consumatorilor va scădea. Noi trebuie să ne recuperăm devierile pe care le-am acumulat în acest an și pe cele de anul trecut. Până la sfârșitul acestui an vom acumula devieri tarifare de 3,3 miliarde de lei. Avem 1,7 miliarde de lei devieri de anul trecut și 1,6 miliarde din acest an. Dacă am adăuga și aceste devieri, tariful ar trebui să fie peste 33 de lei. Noi nu ne dorim să avem o astfel de creștere bruscă, dar pe de altă parte trebuie să ne onorăm obligațiunile”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Potrivit contractului semnat cu Gazprom din luna octombrie formula de calcul a prețului de achiziție se schimbă, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale. Președintele Moldovagaz spune că noua formulă ar putea genera un preț mai mic de achiziție, însă nu și tarife mai mici. Vadim Ceban spune că Moldovagaz acumulează devieri pe care trebuie să le acopere tot din tarif.
„Prețul de achiziție, desigur, va fi mai mic din octombrie, comparativ cu septembrie, dacă nu vor fi iar șocuri pe piață. Acum prețurile scad, dacă săptămâna trecută mia de metri cubi era peste 3000 de dolari, acum prețurile sunt de 2300-2400 de dolari. În toată Europa nivelul de stocare a gazelor naturale pentru iarnă a ajuns la nivelul de 80-90%. Cererea la gaze naturale s-a temperat, asta ar însemna ajustări pe piață. Dar noi trebuie să ne recuperăm devierile, așa prevede legea. Dar deja regulatorul va decide. Noi trebuie să ne executăm obligațiunile, să întreținem sistemul, noi avem încasări doar de la consumatori, surse proprii noi nu avem”, a mai spus președintele Moldovagaz.
În prezent, consumatorii achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz. Autoritățile Republicii Moldova au anunțat un program amplu de compensare a tarifului la gazele naturale pentru perioada rece a anului. Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, 60% dintre toți consumatorii casnici vor beneficia de valoarea maximă a compensației.