Malul drept al Nistrului are stocuri de gaze naturale pentru lunile decembrie și ianuarie, iar procesul de achiziție continuă pentru lunile februarie și martie. Președintele interimar al Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că prețul de achiziție a gazului reprezintă cea mai mare parte din tarif, iar în perioada octombrie-noiembrie, când s-au procurat cele mai mari volume de gaz, prețul de achiziție a crescut brusc pe piața internaționalătransmite IPN.
Pentru a acoperi consumul total al malului drept al Nistrului mai este necesară achiziția a 160 de milioane de metri cubi de gaz. Vadim Ceban a explicat că cele mai mari achiziții de gaz au avut loc în perioada octombrie-noiembrie, întrucât în perioada estivală compania nu dispunea de fonduri suficiente.
„Pentru sezonul rece, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, în perioada octombrie-martie inclusiv, avem nevoie de 725 milioane metri cubi de gaz. La moment, noi deja am procurat 580 de milioane de metri cubi. Adică peste 80% din cantitatea necesară. Avem gaz pentru luna decembrie și ianuarie. Procesul continuă. Din start pot spune că nu este vorba despre o criză. Mai avem de procurat 50% din necesarul de consum pentru luna februarie și pentru luna martie. Săptămâna viitoare sper că vom închide procesul de achiziție, că să nu ajungem cu achizițiile în luna ianuarie, pentru că ianuarie este imprevizibilă. Noi am făcut achiziții și vara. O mare parte a acestor achiziții a fost făcută în perioada iulie-august-septembrie. Toți ne întreabă de ce n-ați făcut vara achiziții? Dar nimeni nu ne întreabă dacă am avut bani. Nimeni nu întreabă care era starea cu cash flow-ul companiei. E una să dorești și alta este întrebarea cu ce să cumperi?”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Vocile Puterii” de la postul de televiziune Exclusiv TV.
Acesta a explicat că majorarea tarifelor la gaz este influențată, în special, de costurile ridicate de achiziție, care reprezintă cea mai mare parte din structura tarifară. În perioada octombrie-noiembrie, când Moldovagaz a procurat cele mai mari volume de gaz, prețurile pe piața internațională au crescut semnificativ, spune Vadim Ceban.
„În structura tarifului, 75% este costul gazului. În lunile octombrie-noiembrie, când am fost în perioada achizițiilor masive a gazelor naturale, prețul la bursă a crescut brusc. La 25 noiembrie noi deja știam că nu ne încadrăm în tariful stabilit anterior și trebuia să ne adresăm cu cererea către ANRE pentru a rectifica tariful spre majorare. Ceea ce s-a și întâmplat. Asta este realitatea. În afară de costul de achiziție a gazelor naturale, mai sunt și alte costuri care intră în tarif. De exemplu, costul de transport, costul de distribuție până la contorul consumatorului, cheltuielile furnizorului și devierile financiare. Au crescut și costurile de transport”, a spus președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz.
De la 1 decembrie tariful pentru un metru cub de gaz este 16,74 lei, cu TVA inclus. Ceea ce înseamnă o majorare cu 3,4 lei. Autoritățile spun că vor oferi compensații cetățenilor pentru a face față poverii facturilor. Compensațiile pentru noiembrie vor fi anunțate și platite la mijlocul lui decembrie.