Deși prețul de achiziție a gazului procurat de la Gazprom este în scădere, președintele Moldovagaz spune că nu intenționează să ceară ANRE o reducere de tarif. Șeful ANRE spune că Moldovagaz a acumulat devieri de 5 miliarde de lei, care pot fi acoperite doar prin tarif. Vadim Ceban spune că dacă tendințele internaționale se vor menține în scădere abia anul viitor, am putea asista la o micșoare de tarif, notează IPN.
Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că actualul tarif de 29,26 lei pentru un metru cub de gaz este unul rezonabil care acoperă prețul de achiziție, compania având posibilitatea să restituie parțial și din datoriile acumulate.
„Avem un deficit tarifar de 5 miliarde de lei. Cea mai mare parte s-a acumulat în acest an, pentru că prețul de procurare a fost și de 1880 de dolari. Acum prețul de achiziție este în scădere, 821 de dolari în noiembrie și așteptăm o nouă scădere în decembrie, nu va fi mare diferența, dar va fi în scădere. Noi nu vrem să menținem cu orice preț tariful. Noi trebuie să găsim un consens între interesele furnizorului și capacitatea consumatorului. Noi înțelegem că tariful influențează capacitatea de plată a consumatorilor și ei dispun de niște venituri care nu cresc așa cum cresc tarifele. Dar compania trebuie să dispună de mijloace pentru a achita consumul curent de gaz. Anul viitor, vom fi primii care vom ieși cu corectarea tarifului”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Întrucât Gazprom a redus parțial volumele de gaz livrate Republicii Moldova, Vadim Ceban spune că dacă rezervele de stat vor mai fi suplinite cu gaz procurat din surse alternative, până la sfârșitul anului consumatorii ar fi asigurați cu gaze naturale. Acum două zile, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Republica Moldova dispune de 142 milioane de metri cubi de gaz în rezerva de stat.
„Dacă rezerva strategică va ajunge la 200 milioane de metri cubi, lunile decembrie și ianuarie le vom trece fără probleme, dacă Termoelectrica va lucra pe păcură. Acum nu punem problema majorării tarifelor pentru că prețul de achiziție este relativ bun și ANRE a aprobat un tarif care acoperă costurile. Important este că nu fie redus acum tariful, pentru că noi trebuie să asigurăm capacitatea de plată a companiei pentru perioada următoare. Atât cât mai avem volume de la Gazprom, trebuie să ne ținem de ele, pentru că suntem în condiții de război”, a mai spus președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz.
Pentru luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu volumele procurate din Rusia vor fi repartizate după cum urmează: 3,4 milioane metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 – pentru malul stâng. Ceea ce înseamnă că regiunea transnistreană primește în noiembrie cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.