Kremlinul valorifică intens canalele diplomatice, mass-media controlată de stat și rețelele unor organizații de presă favorabile și alternative pentru a-și susține enunțurile privind supremația vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19. Concomitent, se derulează o defăimare masivă, vulgară și înșelătoare a altor vaccinuri, în special a celor occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Iar orice critică referitoare la absența rezultatelor unor teste clinice și la lipsa de transparență privind administrarea vaccinului Sputnik V este catalogată drept reacție rusofobă și prezentată ca un „război vaccinal” purtat de Occident, consemnează un articol publicat de Serviciul European de Acțiune Externă pe pagina specializată EuVsDisinfo, transmite IPN.
Autorii notează că pentru mass-media pro-Kremlin începutul anului 2021 a adus ceea ce i-a lipsit anul trecut: o ofensivă în forță, cu o ferocitate care aduce puțin a război rece și a competiție ideologică. „Este o ofensivă unilaterală. De remarcat că această retorică este trâmbițată în organizațiile pro-Kremlin și difuzată la nivel global, în timp ce guvernele țărilor în care își au sediul marile companii producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19 (SUA, Germania, Regatul Unit etc.) nu răspund pe același ton. „Câmpul de luptă” s-a încins în special în țările Parteneriatului estic. Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia oferă piețe mediatice ușor accesibile. Fenomenul se observă într-o mai mică măsură în Azerbaidjan și Belarus, unde există limite ca urmare a controlului mai strict al mass-mediei de către guvernele locale”, precizează autorii.
În articol se spune că în rândul țărilor Parteneriatului Estic, sursele de dezinformare pro-Kremlin tind să repete narațiunile mass-mediei rusești principale, dar cu unele variații de la o țară la alta. Cele mai proeminente două enunțuri promovează siguranța și eficiența vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța și eficiența vaccinurilor occidentale, în special a celui produs de Pfizer/BioNTech.
În Republica Moldova, se răspândesc teorii ale conspirației împotriva vaccinurilor. Când se menționează UE, actorii dezinformării o prezintă ca întocmind „registre” (pașapoarte de vaccinare) cu cei care refuză vaccinul, în timp ce cetățenii sunt sceptici. Câteva articole au acuzat UE că a lansat un „război informațional” împotriva vaccinului Sputnik V pentru a proteja companiile farmaceutice occidentale.