Vaccinul este în drum spre țări și trebuie să ne pregătim pentru vaccinare, specialist OMS

Organizarea vaccinării populației este o prioritate națională de control al infecției COVID-19 și trebuie de asigurat ca vaccinul nu doar să vină într-o anumită țară, ci și să fie păstrat și utilizat corect, să existe cerere pentru el și ca grupurile de risc să obțină vaccinul în primul rând. "Vaccinul este în drum spre ţări şi trebuie să ne pregătim pentru vaccinare”, a declarat, într-o conferință de presă, Oleg Beneș, specialist superior al departamentului de vaccinare la Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, transmite IPN.

Pentru a face vaccinul accesibil pentru toate țările, OMS participă la inițiativa COVAX.  Condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii în caz de epidemii (CEPI) și cu OMS, mecanismul COVAX urmărește să accelereze crearea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces just și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Moldova intră în grupul țărilor care va avea acces la vaccin pentru 20% din populație, oferit gratuit. O săptămână în urmă, COVAX a informat țările din regiune că primele doze de vaccin vor ajunge în următoarele săptămâni, la început de februarie. Acum țările lucrează intens pentru a primi acest vaccin și pentru a-l folosi cât mai efectiv, în primul rând pentru lucrătorii medicali, precizează specialistul de la OMS.

COVAX a inclus în portofoliul ei diferite vaccinuri care sunt create după diverse tehnologii și de diverși producători, pentru a mări posibilitatea obținerii unui vaccin eficient. Subiectul cu privire la ce fel de vaccin vor avea acces diferite țări va fi discutat cu fiecare țară în parte. Având la bază cererile țărilor, le vor fi oferite variante de vaccin accesibil și, dacă țara va fi de acord să folosească acest vaccin, acesta va fi livrat. Săptămâna trecută, COVAX a informat țările că pot avea acces la doze limitate de vaccin Pfizer, care are condiții de păstrare speciale. Multe țări nu au însă experiență de utilizare.

Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, spune că vaccinul este un beneficiu cu caracter global, care trebuie să fie accesibil într-un final pentru toți, dar de la început era de înțeles că populația va avea acces la mai puțin vaccin decât e nevoie. Hans Kluge a remarcat că mai bine de 45 de țări au început deja vaccinarea în masă. „Este important ca să fie mecanisme de monitorizare eficiente a siguranței vaccinului. Multe țări din regiune sunt gata să ajute, dar e o chestiune de timp”, a declarat Hans Kluge.

Recent, Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății Muncii și protecției Sociale, a declarat, într-un briefing de presă, că sistemul de sănătate este pregătit să lanseze procesul de imunizare anti-COVID-19 și să valorifice cantitățile de vaccinuri pe care țara le va recepționa, indiferent de producător și tipul serului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.