„Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...” – dezbateri IPN, runda a II-a

O capitală europeană verde, cu drumuri de calitate și o administrație profesionistă și transparentă promit candidații la funcția de primar general al municipiului Chișinău. În cadrul celei de-a doua runde a dezbaterilor publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, organizate de Agenția de presă IPN, candidații a trei partide politice, dar și singurul candidat independent, au menționat că ei sunt cei mai buni și capabili să soluționeze problemele existente în oraș și să îmbunătățească viața chișinăuienilor.

Directorul executiv ADEPT, expertul permanent al proiectului Igor Boțan, a declarat că perioada de înregistrare s-a încheiat, iar o treime din candidați – patru la număr și-au prezentat platformele la dezbaterile IPN precedente. Potrivit lui, alegerile municipale noi din 20 mai sunt alegeri politico-administrative și componenta politică nu poate fi exclusă. Mandatul viitorului primar va fi doar de un an și dilema este care dintre cele două componente va prevala în acest scrutin. „Va persista și factorul politic și cel administrativ sau va prevala doar factorul administrativ?”, menționează expertul.

Igor Boțan spune că lucrurile nu se încheie aici, în condițiile în care aceste alegeri sunt un preludiu pentru alegerile parlamentare și de aceea componenta politică persistă. Expertul mai spune că, analizând mesajele candidaților, identifică cinci tipuri de candidați în această competiție. Este vorba despre candidați promovați de partide pro-europene, candidați promovați de partide unioniste, candidați promovați de către partide ce militează pentru ideea eurasiatică, candidați anti-sistem și candidați care sunt manageri sau administratori și care pun accentul de o manieră deosebită. Expertul consideră că fiecare candidat trebuie ascultat cu atenție și tot cu atenție trebuie analizate programele și mesajele lor electorale, pentru a face o alegere corectă. Potrivit lui, în aceste alegeri, chișinăuienii vor avea dintre cine alege.

Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, susține că el trebuie ales în calitate de primar general, pentru că „este cel mai bun candidat, pentru că știe cum, poate și vrea să facă astfel încât lucrurile din Chișinău să fie în binele locuitorilor municipiului și nu a clanurilor de interese, așa cum a fost până acum”. Candidatul PVE a menționat că este locuitor al orașului Chișinău și cunoaște problemele existente, pe care vrea să le soluționeze. În acest sens, PVE are o echipă formată din persoane de toate categoriile de vârste și cu experiență în administrare, dar și sprijinul verzilor europeni.

Candidatul verzilor afirmă că are pregătirea necesară teoretică, absolvind facultăți –  militară, de drept, psihologie, dar și cursuri cu privire la combaterea corupției. De asemenea, candidatul spune că are și experiența necesară, activând în Procuratura municipiului Chișinău, dar și în calitate de avocat și în cadrul Comisiei Naționale de Integritate. Platforma sa include șapte priorități, printre care extinderea spațiilor verzi, stoparea construcțiilor în curțile de bloc, în spațiile verzi și în alte locuri publice. Alte priorități sunt amenajarea străzilor și trotuarelor nepericuloase pentru oameni și automobile, reabilitarea și extinderea pistelor pentru bicicliști, dar și promovarea atracțiilor turistice locale și naționale. La fel, acesta își propune excluderea dictaturii egoiste a partidelor în administrarea municipiului Chișinău, dar și expertizarea anticorupție a cadrului legal de activitate a Primăriei municipiului Chișinău.

Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, susține că nu este  adeptul „canibalismului politic”, scandalurilor, atacurilor la persoană și vine în această campanie cu un mesaj pozitiv. El și-a exprimat speranța că această atitudine va deveni o normalitate pentru politicienii din Republica Moldova, pentru că oamenii sunt scârbiți și obosiți de atacurile care au loc din toate părțile. Candidatul PUN a menționat că programul său electoral nu este doar pentru an, ci pentru cinci, inclusiv un mandat deplin. Constantin Codreanu spune că are un obiectiv în care crede și pentru care luptă deja de 15 ani, recent și în calitate de parlamentar în România – unirea. În opinia sa, singura șansă pentru municipiul Chișinău și locuitorii săi este să ajungă în Uniunea Europeană, iar singura poartă este România.

Candidatul PUN a declarat că este la curent cu problemele pe care le are orașul, printre care drumurile foarte proaste, dar și aspectul urât. Potrivit lui, pe străzi pot fi văzuți oameni enervați de transportul public existent, de blocurile în care locuiesc, oameni care pleacă peste hotare din cauza salariilor mici, dar și fiind nemulțumiți de corupția din sistemul municipal. Constantin Codreanu mai spune că singura diferență dintre el și ceilalți candidați, este că nu are niciun „schelet în dulap”, fiind neimplicat în scheme și acțiuni de corupție. Acesta se declară un politician tânăr, care nu a fost implicat în politica moldovenească și care vine cu viziuni noi, europene, pentru a schimba actuala stare a lucrurilor. De asemenea, candidatul promite pentru oraș fonduri din România, continuând lucrurile pe care le-a făcut în calitate de deputat, prin intermediul unor acorduri de înfrățire.

Alexandra Can, candidatul Partidului Național Liberal, susține că formațiunea a decis să înainteze un candidat, după ce a înțeles că în aceste alegeri nu va exista un singur candidat de dreapta, iar criteriul pentru care a fost propusă candidatura ei, este experiența pe care o posedă. Candidata PNL a declarat că de-a lungul timpului a deținut diferite funcții în care a reușit. A activat în cadrul organelor publice locale, dar și în cadrul administrației publice centrale. Alexandra Can afirmă că știe cum poate fi gestionată, prin sistem performant de management, o primărie și știe cum e să lucrezi cu oamenii, dar și într-o echipă.

În opinia sa, în aceste alegeri, componenta politică rămâne, însă cea mai importantă este componenta executivă. Candidata susține că știe problemele cu care se confruntă orașul și, reieșind din experiența sa, este gata să le soluționeze. Aceasta promite să schimbe la față Primăria, să restabilească dialogul și conlucrarea cu administrația publică centrală, care va acorda sprijin pentru proiectele locale. De asemenea, pentru a asigura o dezvoltare a municipiului, Alexandra Can spune că, având experiența de  președintă a Asociației Patronale din Industria Ușoară, va atrage investiții și va iniția proiecte. „Să votăm pentru un primar bun, care este Alexandra Can”, a notat candidata.

Silvia Radu, candidat independent, a declarat că își dorește ca proiectele pe care le-a început la Primărie să fie duse la bun sfârșit și că aceste proiecte nu au conotație politică, dar de care au nevoie oamenii. Potrivit ei, oamenii vor lucruri concrete și nu vor să mai audă doar vorbe, ci vor fapte reale. Silvia Radu susține că are experiență managerială și știe cum pot fi soluționate problemele din oraș. Candidata spune că nu poate promite lucruri grandioase și proiecte pe care nu le va putea realiza, pentru că oamenii au auzit prea multe promisiuni până acum, care s-au soldat cu dezamăgire. Aceasta mai spune că activitatea de la Primărie trebuie depolitizată, funcționarii nu trebuie numiți în funcții pentru că dețin carnet de partid.

Silvia Radu a menționat că vine cu un program electoral pentru un an, axat pe urgențele existente în Chișinău, la realizarea căror se lucrează deja și care au fost lansate în cele cinci luni cât a fost în funcția de primar general interimar. Programul său electoral conține 11 puncte, în opinia sa, realiste. Acestea se referă la curățenia capitalei, care va începe din interiorul Primăriei – prin depolitizare și asigurarea profesionalismului. Potrivit candidatei, funcționarii neprofesioniști vor pleca, fiind înlocuiți cu profesioniști, iar toleranța față de corupție va fi zero. Silvia Radu spune că cetățenii trebuie să cunoască cum sunt gestionați și cheltuiți banii publici. Totodată, în opinia sa, orașul trebuie să fie curat, verde, fără construcții ilegale, cu drumuri și trotuare de calitate.

La dezbateri a fost invitat și candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, stafful căruia nu a putut confirma și nici infirma participarea timp de o săptămână. Însă, în ajunul evenimentului, Ion Ceban a anunțat pe rețele de socializare că nu participă la dezbaterile IPN, „la bâlciuri electorale”, făcând invitații anumitor candidați „vizibili în sondajele sociologice” la dezbateri TV, „dacă nu se vor teme de asemenea confruntări directe”.

Dezbaterile publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, constituie ediția a 90-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Acum două zile, Agenția de Presă IPN a desfășurat dezbateri similare cu participarea lui Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal, Andrei Năstase, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandr Roșco, candidatul Partidului Casa Noastră Moldova și Vasile Costiuc, candidatul Partidului Democrația Acasă.

  • alexandra can despre alegerile locale.mp3
  •     0
  • constantin codreanu despre alegerile locale.mp3
  •     0
  • igor botan despre alegerile locale.mp3
  •     0
  • silvia radu despre alegerile locale.mp3
  •     0
  • victor stratila despre alegerile locale.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.