Va fi micșorată cota privind poziția dominantă în formarea opiniei publice

Cota privind poziția dominantă în formarea opiniei publice va fi micșorată de la 35 % la 25 %. Aceasta după ce Parlamentul a votat în lectură finală modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale, transmite IPN.

Proiectul a fost elaborat de către deputatele Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Marcela Adam. Potrivit autoarelor, modificările legislative au scopul de a eficientiza activitatea autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, de a limita influența excesivă a intereselor private asupra vieții publice.

Modificarea legislativă respectivă este prevăzută în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (deoligarhizare), aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană.

Sunt introduse o serie de prevederi care vor facilita buna aplicare a normelor privind combaterea dezinformării. Conceptul de dezinformare va fi aplicabil în raport cu activitatea de răspândire a informațiilor false de natură să prejudicieze interesele întregii societăți, legate de dreptul la informare corectă, iar utilizarea instrumentului dezinformării afectează nu interesele unei persoane, ci interesele naționale.

Un alt aspect al proiectului ține de protecția minorilor. Astfel, toate programele TV susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor vor putea fi difuzate doar printr-un sistem de acces condiționat. Este vorba despre programe care conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată.

Potrivit amendamentului propus de deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, vor fi sancționați cu suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de cel mult 7 zile sau, după caz, cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul național cu acces necondiționat, furnizorii de servicii media care, după ce au fost deja sancționați o dată, au difuzat în mod repetat conținuturi calificate drept dezinformare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.