Va fi greu să explici de ce a dispărut unul după ce ai lansat în campanie doi candidaţi, opinie

Modalitatea, anunţată de către Partidul Acţiunie şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr cu privire la desemnarea candidaţilor la prezidenţialele din această toamnă, reprezintă o derută în rândul propriilor alegători, care ar putea să le joace festa într-un moment anumit. De această părere este analistul politic Igor Volniţchi. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că lansând, de facto, în campania preelectorală, doi candidaţi, va fi ulterior foarte greu să le explici oamenilor de ce a dispărut unul şi de ce celălalt trebuie votat, inclusiv de către susţinătorii primului care s-a retras, transmite IPN.

În opinia sa, negocierile pe segmentul de dreapta, anume între PAS, PPDA, PLDM au eşuat şi liderii acestor partide au conştientizat că nu pot risca să le spună oamenilor franc în faţă că acest proces a eşuat. Potrivit lui Igor Volniţchi, în rândurile electoratului acestor partide se resimte o aşteptare puternică, o aşteptare ca anume polul de dreapta, care nu poate fi suspectat de o colaborarea cu actuala guvernare, să vină cu un candidat comun.

Analistul politic a menţionat că acum nu este clar cum va avea loc această aliere pe parcurs în condiţiile în care cei doi lideri sunt de formaţie noi, au apărut recent pe arena politică şi doresc să-şi evalueze propriul potenţial, iar o evaluare mai bună decât alegerile din 30 octombrie, nu poate fi. În opinia sa, această aliere ar putea să se  producă, dar nu în primul tur şi aici sunt chiar prea puţine şanse. În turul doi cu siguranţă situaţia va arăta altfel – va trece unul dintre ei şi celălalt îl va susţine.

Referitor la ceilalţi candidaţi desemnaţi, în mare parte pe 31 august, Igor Volniţchi afirmă că toate deciziile nu au fost o surpriză. Analistul consideră că ne aşteaptă o campanie grea, campanie în care PR-ul negru va fi ca la el acasă, iar manipularea şi dezinformarea, din păcate, vor domina.

Cele trei partide – PAS, PPDA şi PLDM au anunţat intenţia de a înainta un candidat comun şi au oferit cetăţenilor posibilitatea să aleagă între preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Decizia se va lua către finele lunii viitoare. Iar Partidul Liberal Democrat s-a angajat să susţină pe oricare din cei doi politicieni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.