În lunca Prutului va fi creată Rezervația biosferei „Prutul de Jos”. Aceasta cuprinde o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare din nouă localități din raionul Cahul: Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut și satul Giurgiulești, inclusiv 824 de hectare de pădure. Un proiect de lege care prevede fondarea Rezervației a fost votat în ședința Parlamentului de vineri, 13 iulie, transmite IPN.
Potrivit autorilor proiectului, prin crearea primei rezervații a biosferei în lunca Prutului se urmărește reducerea pierderilor de biodiversitate și îmbunătățirea nivelului de trai al populației din zona respectivă. Totodată, prezența rezervației biosferei pe teritoriul Republicii Moldova va deveni un mijloc de atragere a investițiilor naționale și internaționale, care vor permite asigurarea conservării biodiversității, dar și menținerea și îmbunătățirea calității serviciilor ecosistemice.
De asemenea, este vorba despre restabilirea pădurilor, pășunilor, luncilor și conservarea resurselor de apă, reducerea emisiilor de gaze și a poluanților chimici. Urmează a fi sporite și activitățile de recreere și valorificare a potențialului turistic, precum și crearea oportunităților pentru creșterea numărului locurilor de muncă în localități.
Rezervația biosferei „Prutul de Jos” va fi în subordinea Agenției „Moldsilva” și va fi finanțată de la bugetul de stat, din mijloace speciale, din fonduri ecologice, din donații ale persoanelor fizice și juridice, inclusiv străine, din alte mijloace.
Crearea rezervației este prevăzută în proiectul transfrontalier trilateral România – Ucraina – Republica Moldova „Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea deltei Dunării și Prutului Inferior – Pan Nature”. Fondarea rezervației este susținută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.