Forţele civice trebuie să se consolideze în procesul ameliorării problemelor ecologice din Moldova. Pentru aceasta va fi creată o platformă naţională care va cuprinde societatea civilă de mediu. Despre aceasta s-a discutat la masa rotundă organizată de către Fundaţia pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, transmite IPN.
Preşedintele fundaţiei, Dumitru Roibu, a spus că această platformă va fi creată pentru a fi identificate soluţii pentru apărarea mediului. „Vom crea această platformă pentru ca să fie discutate problemele cele mai actuale şi să găsim soluţii. Este vorba de oportunitatea de colaborare între organizaţii, dar şi între structurile de stat”, a spus preşedintele federaţiei.
Prezent la eveniment, viceministrul mediului în exerciţiu, Dorin Duşciac, a menţionat că şi societatea civilă, şi autorităţile trebuie să lupta împotriva neglijenţei şi a nepăsării. „Cel mai mare duşman al unui mediu curat este lipsa de atitudine de care dau dovadă cetăţenii noştri şi lipsă de responsabilitate de care dăm dovadă la nivel colectiv, pe care trebuie să o înţelegem”, a spus viceministrul.
Oficialul s-a referit şi la reglementarea defectuoasă a finanţării ONG-urilor de mediu. Potrivit lui, ar trebui să fie aprobate regulamente care să prevadă real cine şi în ce condiţii poate beneficia de banii din Fondul Ecologic Naţional.
Preşedintele Asociaţiei Ecologiştilor, Vladimir Garaba, a menţionat că în Moldova sunt peste 200 de organizaţii neguvernamentale de mediu, însă doar circa 20 dintre acestea sunt active. Potrivit lui, prin această platformă vor fi atrase şi celelalte organizaţii care vor fi instruite cum să acţioneze pentru a beneficia de finanţe pentru implementarea diferitor proiecte.
Fundaţia pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava din Republica Moldova este o organizaţie neguvernamentală şi non politică, care desfăşoară proiecte de orientare ecologică; seminare, conferinţe, acţiuni de salubrizare, expediţii ecologice, care sunt îndreptate spre dezvoltarea ecologică a Republicii Moldova şi spre educarea spiritului de responsabilitate ecologică printre cetăţeni.