În Republica Moldova va fi creată o instanță judecătorească specializată anticorupție. Potrivit conceptului prezentat de Președinție, în competența magistraților din această instituție vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate, transmite IPN.
Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare.
Instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele țării. În scopurile de selecție CSM va avea împuterniciri suplimentare de verificare a integrității și probității candidaților.
Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă, în jur de 45 de mii de lei. Potrivit conceptului, salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat. Ca și garanții suplimentare, judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.
Instanța își va începe efectiv lucru când vor fi numiți cel puțin 4 judecători. Din acest moment dosarele aflate în examinare la alte judecătorii se transmit instanței anticorupție în decurs de o luna. Dosarele care au ajuns la faza de dezbateri judiciare, urmează a fi finalizate în termen de 5 luni de la data intrării în vigoare a legii. Lipsa de activitate pe cauzele penale în acest termen, determină transmiterea cauzei către instanța anticorupție.
Instituția prezidențială îndeamnă subiecții interesați să prezinte propuneri și recomandări până pe data de 23 iunie. Proiectul legii privind instanța judecătorească anticorupție se vă înainta în Parlament, iar consultările publice cu privire la proiectul legii vor avea loc pe platforma parlamentară.