Va fi construită o a treia linie electrică de interconectare Republica Moldova – România

O a treia linie electrică de înaltă tensiune ce va interconecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României va începe a fi construită la finele anului 2025. Este vorba de o linie de 400 kV care va uni stațiile electroenergetice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), cu o lungime de 190 de kilometri. Acordul pentru construcția porțiunii moldovenești a fost semnat astăzi la Strășeni de către Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite IPN.

În anii următori, sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea sistemului electroenergetic și pentru a crește oportunitățile de generare internă folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor. Resursele financiare pentru construcție sunt oferite în formă de grant de către SUA prin USAID.



Ministrul energiei, Victor Parlicov,  a remarcată că, doar trei ani în urmă, Moldova era 100% dependentă de gazele rusești, iar infrastructura electrică era dependentă de infrastructura din stânga Nistrului. Cele trei linii de interconexiune cu sistemul energetic românesc, vor aduce Republica Moldova, în anul 2028 estimativ, într-o situație în care se va putea integra ca țară în piața energetică europeană, prin piața română, înainte ca Moldova să fie oficial stat al UE.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a menționat că războiul Rusiei în Ucraina a demonstrat cum dependența de resursele energetice rusești amenință securitatea națională și stabilitatea economică a Moldovei. SUA susține puternic eforturile de integrare a Moldovei în UE, iar linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura cetățenilor moldoveni energie suficientă pentru a acoperi perioadele de cerere maximă, sporind securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, linia va ajuta Moldova să procure energie electrică la prețuri accesibile și în viitor să vândă pe piața UE. SUA va investi prin USAID 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii de transport și proiecte care sporesc stabilitatea și investițiile în generarea de energie la nivel intern.



Administratoarea adjunctă USAID, Isobel Colman, care se află în vizită în Republica Moldova, spune că reformele care au loc nu sunt ușoare și necesită timp, dar vor fi în avantajul moldovenilor. Noua linie electrică de înaltă tensiune va duce la creșterea independenței și rezilienței Moldovei și la posibilitatea de a procura energie electrică la prețuri accesibile. Acesta este un alt exemplu prin care Moldova se integrează în UE. Memorandumul reflectă încrederea în poporul Moldovei și are scopul atingerii viitorului pe care-l merită.

Alte două linii electrice aeriene care se construiesc și care conectează sistemele energetice ale Republicii Moldova și  României sunt liniile: Bălți-Suceava și Vulcănești-Chișinău (cu ocolirea regiunii transnistrene).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE