Utilizarea hipocloritului de sodiu în procesul de tratare a apei contribuie la îmbunătăţirea calităţii. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către primarul Moscovei, Serghei Sobeanin. Odată cu implementarea acestei tehnologii încă din 2008, SA „Apă-Canal Chişinău” a devenit un exemplu notoriu pentru colegii din ţările CSI, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al ACC, la Chişinău, această tehnologie inofensivă şi cu proprietăţi avantajoase a fost implementată parţial, în calitate de proiect-pilot, în 2008, în cadrul Staţiei de tratare a apei din oraşul Vadul lui Vodă. Ulterior, urmare a finalizării unor investiţii de amploare, în 2012, acest proces a fost implementat, în totalitate, la furnizarea apei potabile pentru toţi consumatorii „Apă-Canal Chişinău”.
În această perioadă, consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de apă din municipiul Chişinău au avut posibilitatea de a sesiza diferenţa în cazul consumului apei tratate cu hipoclorit de sodiu şi, anterior, cu clor. Potrivit furnizorului, implementarea acestei tehnologii moderne de tratare a apei a avut loc fără majorarea tarifelor la serviciile de bază, deşi utilizarea acestui dezinfectant presupune costuri mai mari.
Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu la tratarea apei este mai eficientă în combaterea microflorii patogene, distruge viruşii, germenii, inclusiv microbacteriile de tuberculoză şi hepatită.