Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 25 de ani de la inițierea parteneriatului bilateral de cooperare dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Rectorul instituției de învățământ, Emil Ceban, a menționat că dezvoltarea parteneriatului are o importanță deosebită pentru universitate și întreaga comunitate medicală din țară. Universitatea realizează cu succes proiecte de cooperare cu instituții de învățământ medical, de cercetare, asistență medicală din Carolina de Nord, transmite IPN.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban a declarat că pe parcursul anilor, în cadrul parteneriatului, instituția a derulat un șir de proiecte de cooperare în domeniul stomatologiei, farmaciei, asistenței medicale generale. Activitățile s-au axat preponderent pe organizarea cursurilor educaționale la distanță, mobilităților academice pentru profesori, studenți, bibliotecari. Universitatea a primit asistență tehnică din partea universităților și diverselor organizații din statul Carolina de Nord. Toate aceste activități poartă un caracter sistemic și au un impact benefic asupra învățământului superior medical și a sistemului de sănătate din Republica Moldova. „Dorim pe viitor colaborarea noastră cu partenerii din Statele Unite ale Americii să fie într-o continuă ascensiune în numele progresului omenirii, păcii și prosperării”, a menționat rectorul USMF.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon, a menționat că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie joacă un rol important în menținerea stării de bine și sănătății cetățenilor din Moldova. SUA, Departamentul de Stat și Departamentul de Apărare investesc pe larg în sistemul de sănătate din Moldova. Este vorba despre asistență tehnică, donații medicale pentru a susține comunitatea rurală, asigurarea medicală pentru refugiații din Ucraina.
Secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, a menționat că unul dintre lucrurile de care trebuie să fim mândri este parteneriatul dintre Carolina de Nord și Republica Moldova care reprezintă un model de urmat pentru colaborări similare. „Celebrăm 25 de ani de schimburi academice, de sănătate, agricole, economice, guvernamentale și culturale, precum și multe eforturi umanitare care au avut loc, inclusiv două containere de 13,7 metri cu mai mult de 21 tone de echipament și materiale medicale salvatoare de vieți, echipamente de mobilitate, resurse educaționale și multe altele care au ajuns în Moldova acum câteva săptămâni. Această sămânță pe care am plantat-o împreună cu atât de mult optimism, speranță și grijă când am semnat primul memorandum de înțelegere în 1999 a crescut acum într-un copac prosper și matur cu multe ramuri”, a spus secretarul de stat al Carolinei de Nord. În anul 2015, Senatul USMF „Nicolae Testemițanu” i-a acordat Elainei Marshall titlul onorific Doctor Honoris Causa.
Parteneriatul bilateral Republica Moldova – Carolina de Nord, SUA, a fost oficializat pe 22 aprilie 1999, în baza înțelegerii de a consolida eforturile Guvernelor ambelor state îndreptate spre facilitarea unei cooperări reciproc avantajoase și eficiente.