Universitatea de Stat din Moldova își menține decizia privind alocarea locurilor de studii cu finanțare din bugetul propriu, după ce acum o lună Ministerul Educației îi ceruse printr-un ordin să-și reexamineze decizia, ca urmare a unei sesizări a Consiliului Rectorilor. Potrivit unui comunicat de presă plasat pe pagina web a instituției, USM are statut de autonomie universitară, iar acest lucru îi permite să administreze, inclusiv financiar, organizarea admiterii la studii, transmite IPN.
Potrivit comunicatului, decizia privind alocarea unor locuri de studii cu finanțare din bugetul propriu face parte din strategia instituțională de susținere a candidaților la studii cu rezultate performante, inclusiv prin burse speciale. Administrația instituției insistă că a respectat regulamentul de admitere, implicit termenele de organizare și desfășurare a procesului.
La 10 august, Ministerul Educației a dispus crearea unei comisii privind controlul sesiunii de admitere pentru anul de studii 2017-2018. Ordinul a venit în urma unei sesizări a Consiliului Rectorilor, care a invocat încălcarea de către USM a prevederilor regulamentului cu privire la organizarea admiterii şi termenele de organizare și desfășurare a procesului. Consiliul Rectorilor acuza administrația USM că ar fi început admiterea mai devreme, iar în dimineața ultimei zile de depunere a actelor, USM le-a trimis pretendenților la studii mesaje prin care i-a informat că au fost înmatriculați și de urgență trebuie să depună actele în original.
Președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, a spus că USM ar fi admis studenții la studii cu finanțare bugetară la cele mai solicitate facultăți, cum este economia și dreptul, iar restul instituțiilor de învățământ superior ar fi rămas fără candidați la aceste specialități. Prorectorul pentru activitate didactică a USM, Otilia Dandara, a replicat că, în timp ce din contul resurselor acumulate pe contul instituțiilor se fac reparații ale edificiilor, USM a ales să finanțeze studiile a 373 de elevi care au avut note mari, dar din cauza concurenței prea mari nu au reușit să obțină un loc cu finanțare de la buget.