USM lansează „Academia Basarabiei” – program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limba română

Universitatea de Stat din Moldova lansează proiectul „Academia Basarabiei” – program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limba română”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Proiectul își propune să creeze o comunitate pentru profesori, facilitând schimbul de bune practici și promovând colaborarea transfrontalieră pentru a aborda provocările contemporane, în lumina evoluțiilor societății de la începutul mileniului III, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al USM, în contextul agresiunii asupra istoriei românilor din Republica Moldova, este necesară o cât mai bună pregătire a profesorilor de istorie și limba română, astfel încât să poată face față dezinformărilor și manipulărilor la adresa istoriei românilor și a limbii române.

„Academia Basarabiei este importantă pentru profesorii de istorie și limba română (care promovează conținuturi istorice) din școli și universități, precum și pentru studenți/ elevi în condițiile schimbărilor geopolitice și amenințărilor asupra statelor din Europa de Est, odată cu declanșarea războiul Rusiei asupra Ucrainei, început în anul 2022 și care se prelungește și în prezent”, scrie sursa citată.

În cadrul programului va avea loc o conferință inaugurală, la care sunt așteptați 100 de participanți. Aici vor avea loc prezentări ale specialiștilor în domeniul educației istorice. De asemenea, vor avea loc activități de schimb de bune practici, sesiuni de lucru și workshop-uri tematice, dezbateri și exerciții practice, un program cultural de socializare, un dialog constructiv pentru educație istorică și altele.

La finalul proiectului va fi adoptată o rezoluție a Academiei Basarabiei.

Proiectul se va desfășura între 4-7 iulie și este organizat de Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova. Deschiderea acestuia va avea loc la 4 iulie, la Universitatea de Stat din Moldova, în Aula Regina Maria, cu începere de la ora 11.30.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.